Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fler ska skyddas av ny visselblåsarlag

Publicerad: 21 maj 2021, 13:44

Nu ska EU:s visselblåsardirektiv bli svensk lag.

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen har lagt fram en proposition som ska göra EU:s visselblåsardirektiv till svensk lag. ”Alla arbetstagare ska ha rätt att larma om missförhållanden”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Ämnen i artikeln:

korruptionsvartkontraktmutbrott

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I propositionen föreslår regeringen en ny lag om rapportering av missförhållanden som gäller i all privat och offentlig verksamhet och som ersätter dagens visselblåsarlag. 

LÄS MER: Byggchefen om korruptionen: ”Stadsarkitekten styrde beställarens materialval” 

– Alla arbetstagare ska ha rätt att larma om missförhållanden. Det är viktigt för den enskilde arbetstagaren, men det är också en viktig del av ett fritt och demokratiskt samhälle, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, i ett pressmeddelande.

En nyhet är att fler ska skyddas av den nya lagen. I propositionen föreslås att inte bara anställda ska omfattas av skyddet, utan även arbetssökande, egenföretagare, volontärer, praktikanter, personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan och aktieägare som är verksamma i bolaget.Kraftfullt stöd mot korruption i ny KMA-standard

LÄS MER: Kraftfullt stöd mot korruption i ny KMA-standard

Regeringen föreslår också att det införs visselblåsarfunktioner för rapportering av missförhållanden. Verksamheter med minst 50 arbetstagare ska bli skyldiga att införa interna rapporteringskanaler så att de som omfattas av skyddet kan slå larm. En enkät från Byggcheferna visar att det är långt ifrån självklart att en visselblåsarfunktion finns på plats i dag.

LÄS MER: Fler byggchefer ser korruption – få jobbar för att stoppa den 

Enligt den nya lagstiftningen ska man även kunna visselblåsa genom särskilda kanaler till behöriga myndigheter inom vissa specifika områden. Därför kommer det att införas externa visselblåsarfunktioner hos myndigheter som utses av regeringen.

Lagen föreslås träda i kraft den 17 december 2021.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev