Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Flest betalningsanmärkningar i stora byggbolag

Publicerad: 11 augusti 2008, 12:22

Betalningsanmärkningarna bland storföretag ökar. Flest anmärkningar har hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och byggbolag.


Kreditupplysningsföretaget UC har undersökt storföretags och kommuners betalningsvilja, på uppdrag av Dagens Industri.

Stora bolag, med mer en 500 miljoner kronor i omsättning, har mycket fler betalningsanmärkningar än de som omsätter mindre än en miljon kronor om året.

12,5 procent av de storbolagen har betalningsanmärkningar. Det är en ökning med 1,5 procentenheter sedan förra årets mätning, skriver di.se.

– De stora bolagen utnyttjar sin makt och betalar sent. Har de väldigt många fakturor och betalar sent surnar en del leverantörer och då går det vidare till kronofogden, säger Roland Sigbladh, marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC.

20 företag, däribland många börsnoterade bolag, har sammanlagt över 80 anmärkningar.

Knappt elva procent av de byggbolag som ingår i undersökningen har betalningsanmärkningar, vilket gör byggverksamhet till den tredje slarvigaste branschen i undersökningen.

Att just hotell- och restaurangbranschen, detaljhandeln och byggverksamheterna toppar listan, tror Roland Sigbladh beror på att det är hård konkurrens inom dessa branscher, bland annat på grund av att det förekommer svartjobb.

Den vikande konjunkturen är en annan orsak som bidrar till att betalningsanmälningarna ökar, enligt UCs undersökning.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.