Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Företag riskerar näringsförbud i ny kartellag

Publicerad: 12 juni 2008, 11:31

De företagare som deltar i olagliga karteller kommer snart att straffas hårdare. Den nya konkurrenslagen kan ge både näringsförbud och kännbar ekonomisk bestraffning.


Riksdagen var enig när de fattade beslutet om den nya konkurrenslagen.

– Riksdagen vill ha en skärpning av kartelljakten, och det blir möjligt med den nya lagen. Det är också värt att notera att en enig riksdag säger att det är angeläget att det nu sker en ytterligare anpassning av den svenska konkurrenslagstiftningen till EG-rätten, säger Jan-Erik Ljusberg, ställföreträdande generaldirektör för Konkurrensverket.

Enligt Konkurrensverket innebär lagändringen en väsentlig skärpning av den tidigare konkurrenslagen från 1993. Det gäller bland annat hur konkurrensskadeavgifterna (böter) beräknas och att det kommer att bli mycket mer kännbart ekonomiskt för de som deltar i olagliga karteller.

En nyhet är även att även personer som medverkat till att företag gett sig in i kartellbildningar kan straffas med näringsförbud.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.