Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Företagare vann mot Skatteverket

Publicerad: 14 december 2012, 10:48

Tyckande och troende räcker inte – det krävs ordentliga bevis om man ska fälla ett företag för att ha anlitat svart arbetskraft med påstått osanna fakturor. Den slutsatsen kan man dra av några domar i Högsta förvaltningsdomstolen.


Nu lovar Skatteverket att skärpa sig i den här typen av utredningar.

– Vi tar självklart till oss vad domstolen säger i sina domar, säger Skatteverkets rättschef Inga-Lill Ankersjö.

Staffan Renström, skattejurist på Sveriges byggindustrier, säger att de här domarna bör bli vägledande.

– Det måste de bli eftersom det handlar om domar från kammarrätten som har överklagats och fått prövningstillstånd i högsta instans.

Om han har rätt står Högsta förvaltningsdomstolen nu för ett nytt sätt att se på mål där Skatteverket anklagar företagare för att ha anlitat svart arbetskraft och för att ha dolt sitt handlande med hjälp av osanna fakturor.

Högsta förvaltningsdomstolen har under hösten avgjort tre sådana fall. Två av företagen frias helt och i ett tredje fall underkände Högsta förvaltningsdomstolen delvis de tidigare domarna.

Genom åren har Skatteverket anklagat oräkneliga företag, däribland rader av byggföretag, på lösa grunder.

– Med bevisning som knappt kan kallas indicier har företagare anklagats för att ha upprättat skenavtal, säger Staffan Renström.

Skatteverket har lagt bevisbördan på företagaren som har tvingats bevisa att underentreprenörerna betalar skatt som de ska. Detta trots att meningen med F-skattsedeln är att den företagare som sköter sig och anlitar företag med F-skatt ska kunna känna sig lugn, utan att behöva kontrollera sin underentreprenör ytterligare.

Högsta förvaltningsdomstolen har nu slagit fast att domstolarna i lägre instans inte krävde tillräckligt starka bevis för att underkänna fakturorna som osanna.Ett av målen i Högsta förvaltningsdomstolen handlar om ett företag som har arbetat med snöskottning, bland annat. Frågan i domstolen var om företaget hade utfört tjänsterna med egen personal som betalades svart eller med hjälp av anställda hos en underentreprenör. Om arbetet utfördes av personal med svarta löner var fakturorna osanna.

Högsta förvaltningsdom-stolen tycker visserligen att Skatteverket hade fog för sin ståndpunkt att underentreprenören hade osanna fakturor i sin bokföring. Men domstolen skriver: ”Det betyder dock inte med automatik att samtliga dessa kunder varit delaktiga i förfarandet.”

Staffan Renström hoppas att alla de företag som på alltför lösa grunder har drabbats av felaktiga skattebeslut och domar genom åren nu ska få rätt.

I juni 2010 presenterade Svenskt näringsliv rapporten F-skattsedelns rättsverkningar som beskrev problem med rättsosäkerhet för företagare när den som har hyrt in arbetskraft blir granskad av Skatteverket.

Rapporten var resultatet av en granskning av ett antal domar. Allt hade börjat med en granskning av Skatteverket där många byggföretag hamnade i skottgluggen.

– Rapporten satte fokus på bristerna i domstolarnas hantering av bevisfrågorna i den här sortens skattemål, säger Staffan Renström.

Han pekar på att många byggföretag har drabbats hårt.

– Det har till och med förekommit tvångsåtgärder som betalningssäkring och företagsledare har suttit häktade, varpå domstolen har friat dem från Skatteverkets anklagelser.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.