Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Förlorade ÄTA-tvist mot kommun

Publicerad: 24 april 2019, 07:31

Processen om betalning för ÄTA-arbeten blev kostsam för entreprenadbolaget.

Ett entreprenadföretag i Västsverige har förlorat en tvist om ÄTA-arbeten mot en kommun. Entreprenenören blir utan de 7,2 miljoner kronorna för ”ätorna” och får istället betala kommunens rättegångskostnaderna – nästan lika dyra som själva entreprenaden.


Ett entreprenadbolag med säte i Västergötland vann under 2014 en offentlig upphandling avseende arbeten med förnyelse av VA-ledningar och omläggning av servisledningar till 20 fastigheter i ett villaområde.

Kontraktssumman uppgick till 2,9 miljoner kronor och det var standardavtalet AB 04 som gällde.

Men efter att entreprenaden slutförts rådde oklarheter om betalningen. Entreprenören hävdade att kommunens bristfälliga projektering lett till ändrings- och tilläggsarbeten samt arbeten som varit större än vad som var bestämt i förfrågningsunderlaget. Dessa merarbeten landade på drygt 7,2 miljoner kronor, vilket kommunen vägrade betala.

Entreprenören stämde kommunen för de utestående fakturorna. Tingsrätten kontrollerade protokollen från parternas byggmöten och såg inte några skäl till att inte utgå från att man hade varit överens om vad som gällde.

Sonen till entreprenadbolagets företrädare hade gjort egna mängdberäkningar som skulle visa på vilka kontraktsmängder som skulle ersättas, men kommunen åberopade ett opartiskt vittne vars bedömning tingsrätten ansåg vägde tyngre. Entreprenadföretaget kunde alltså inte styrka att man hade rätt till ytterligare ersättning.

Entreprenören överklagade till hovrätten, som gjorde samma bedömning. Kommunen behövde inte betala några ytterligare arbeten, mer än vad som stod i avtalet, och entreprenadbolaget dömdes till att betala kommunens rättegångskostnader. Dessa landade på cirka 2,4 miljoner kronor – alltså nära 80 procent av den ursprungliga kontraktssumman.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.