Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Förslag på svartjobbskontroller på gång

Publicerad: 5 juli 2010, 16:42

Byggsektorn kan komma att få Skatteverkets draghjälp i kampen mot den skatterelaterade kriminaliteten inom bygg, något som branschen så länge efterlyst.


Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand är sedan ett knappt år tillbaka regeringens särskilde skatteutredare när och har som uppdrag att redovisa ett färdigt förslag den 15 december i år. Mats Sjöstrand själv sade på seminariet "Vem kan man lita på", arrangerat av Byggbranschen i samverkan, att han är klar efter årsskiftet, troligen i mars, och då också kan föreslå när de nya kontrollmöjligheterna ska träda i kraft.

Han betonar att han är angelägen att lägga ett färdigt förslag som ska fungera trots de problem som ska avvägas. Han ser tre problemområden: Hur de ekonomiska uppifter om privatpersoner ska hanteras utan att uppgifterna kommer i händerna på obehöriga, hur de nya uppgifterna riskerar att skicka myndigheternas IT-kostnader genom taket och slutligen – vad det kostar företagen i form av merarbetet med uppgiftslämnanet.

– På den punkten ser jag en tydlig spricka mellan en byggbransch som efterlyser aktiva insatser av Skatteverket för att få bort ekonomisk brottslighet och Svenskt Näringsliv. Mitt förslag måste klara granskningen av Näringslivets Regelnämnd. Svenskt Näringsliv är mycket kritiskt mot nya myndighetsuppgifter som leder till högre kostnader för företagen, säger Mats Sjöstrand.

Mats Sjöstrands utredningsuppdrag omfattar ett mycket större område än de byggrelaterade frågorna. De ID06-relaterade önskemålen om oanmälda kontroller av Skatteverket ute på byggarbetsplatserna, närvroliggare eller individuella skattedeklarationer en del av ett uppdrag som berör alla de stora skattefinansierade transfereringssystemen.

Hans uppgift är att kunna ge Försäkringskassan, Skatteverket och andra myndigheter bättre möjligheter att följa upp utbetalningar och att arbetsgivarnas uppgiftslämnande till olika myndigheter effektiviseras. Det ska åstadkommas genom att uppgiftslämnandet samordnas i en inrapporteringsfunktion och att de olika välfärdssystemen kan lämna riktiga uppgifter om alla inkomstrelaterade ersättningar.

Ordföranden i riksdagens skatteutskott, moderaten Lennart Hedqvist, menade att Mats Sjöstrand borde kunna bryta ut frågorna om dekontrollmöjligheter som byggsektorn efterlyser från Skatteverkets sida från det större utredningsuppdraget.

– När branschen själv vill ha sådana kontroller från Skatteverket för att komma åt den ekonomiska kriminaliteten borde myndigheterna kunna svara.

Samma inställning har Jonas Lundin, vd för Sandå Sverige med 2 500 anställda som säljer framför allt måleri.

– Vi har många små arbetsplatser och det var ofta våra egna anställda som jobbade svart. För två-tre år sedan startade vi utbildningsprogrammet "Sandå rätt in i framtiden". Vi gav marknaden sex löften där det viktigaste var att vi inte ska jobba svart. Vi har inrättat en kundombudsman dit människor kan ringa om de ser våra bilar på platser och tider där de inte ska vara. Det har fungerat och alla anmälningar förs vidare tll mig.

Men det har inte tagits emot odelat positivt. Både branschkollegor och anställda har protesterat. "Det har alltid fungerat med lite svart vid sidan av", menar de.

Jonas Lundin uttrycker starkt samma uppfattning som skatteutskottets ordförande Lennart Hedqvist, att Mats Sjöstrand ska lyssna på byggsektorns behov och inleda en försöksperiod med de insatser de efterlyser.

– Hur svårt kan det vara?

Åsa Söderström Jerring hade samma inställning.

– Hur lång tid ska det ta?

Peter Löfgren, Sveriges Byggindustrier och ansvarig för ID06-projektet kunde berätta att 180 000 ID-kort nu används runt om i landet.

– Men utan att myndigheterna gör det som krävs för deras del i form av oanmälda kontrollinsatser så riskeras hela det frivilliga åtagandet som branschen själv har gjort genom ID06.

Flera paneldeltagarna varnade till och med att ID06 utan Skatteverkets kontroller riskerade att öka skattefusket.

Byggnads ordförande Hans Tilly och Sveriges Byggindustriers vd Antoni betonade att byggsektorns gemensamma satsning med Byggbranschen i Samverkan är en kedja av åtgärder där man inte får släppa ett enda steg.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.