Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fortsatt rättegång i Solna

Publicerad: 27 februari 2012, 14:43

Jurister pekar på åklagarens svårigheter att få de misstänkta dömda för brott.


Den 23 februari kom rättegången om den misstänkta mutan vid bygget av Nationalarenan igång i Solna tingsrätt.

Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold höll med om att han hamnade i en lojalitetskonflikt när han tog emot arvode vid sidan av lönen. Men för åklagaren Alf Johansson återstår att visa att de åtalade begick brott.

Sune Reinhold fick ett konsultarvode på omkring 900 000 kronor, ovanpå lön från kommunen. En viktig fråga var varför det extra arvodet inte förankrades i kommunen. De åtalades försvarare hävdade att det som skedde var misstag men inte brottsligt.

Flera utomstående jurister pekar på att det kan bli svårt för åklagaren att övertyga rätten om att det handlade om muta och bestickning.

– Att ett extraknäck ses som en otillbörlig belöning, det är en relativt ovanlig variant, sa Claes Sandgren, professor i civilrätt, till TT.

För åklagaren gäller det att visa att pengarna var en otillbörlig belöning och, dessutom, att belöningen påverkade Sune Reinholds tjänsteutövning.

Huvudförhandlingarnas sista dag är utsatt till den 30 mars och en dom kan väntas i månadsskiftet april–maj.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.