Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Friade byggföretagare

Publicerad: 4 April 2008, 10:21

Byggföretagarna Magnus Lindberg och Kent Pettersson, som under drygt två års tid misstänkts för ekobrott, frikändes på fredagen helt av Stockholms tingsrätt.–Det känns jätteskönt! Detta har varit jättejobbigt för mig och min familj. Nu ska vi fira, säger Magnus Lindberg, när han fått beskedet.


Hösten 2005 häktades byggföretagaren Magnus Lindberg, vars företag Nibab arbetat som underleverantör till stora leverantörer, misstänkt för att ha hanterat falska fakturor och betalat ut svarta löner. Senare åtalades även Lindbergs partner i det gemensamma bolaget MarmorRent, Kent Pettersson, för samma sak.

När rättegången drog i gång i januari 2006 stod tio personer åtalade i vad som enligt ekobrottsmyndigheten såg ut att vara en klassisk härva av svartjobb och handel med luft fakturor. Tre av de åtalade var byggföretagare; Magnus Lindberg, med företaget Nibab och MarmorRent, Kent Pettersson, Marmorrent och företrädaren för företaget Lirab.

Efter ett par dagar lades dock målet i träda sedan försvaret tagit fram nya uppgifter. Först två år senare, i januari 2008, återupptogs det. Under slutpläderingen för några veckor sedan yrkade åklagaren på fyra års fängelse och näringsförbud i sex år för Lindberg och ett års fängelse och näringsförbud i tre år för Kent Pettersson.

Den fjärde april föll domen. Byggföretagarna frikänns på alla punkter och yrkandet om näringsförbud ogillas. Ytterligare en person frikänns och fem av de åtalade i de så kallade fakturaskrivande bolagen dömdes för grovt bokföringsbrott - och i vissa fall vapenbrott - till fängelsestraff i varierande längd.
Domen vinner laga kraft den 25 april och kan överklagas fram till dess.

Magnus Lindberg och Kent Pettersson är lättade.
–Det är första gången något går vår väg. Vi har alltid, redan från början varit helt frågande till detta. Jag trodde när jag häktades att det var ett misstag. På en morgon raserades allt. Jag har blivit så illa behandlad av myndigheterna. Där ser man på hur svaga grunder någon kan häktas i det här landet, säger Magnus Lindberg.

När Magnus Lindberg häktades hösten 2005 låstes tillgångarna i hans bolag och så småningom försattes bolagen i konkurs.

–Det har bara påstått saker och slagit sönder bolagen helt, säger Lindberg.

Under de år som åtalet varit öppet har Lindberg även skönstaxerats på en och en halv miljon kronor av Skatteverket. Ett frikännande i tingsrätten innebär inte automatiskt ett frikännande i skattemålet. Den 25 april är det förhandling i länsrätten i skattemålet.

–Nu är det bara att fortsätta kriga, säger Magnus Lindberg.

Åklagare Peter W Nilsson tänker överklaga domen till Hovrätten - åtminstone vad gäller friandet av Magnus Lindberg, där han anser att det finns riktigt stark bevisning.

–Jag blev riktigt förvånad över att det blev en friande dom. Sammantaget finns riktigt mycket bevisning som visar att Nibab har använt egen svart arbetskraft. I de andra delarna så får vi fundera på hur vi ska göra. Där har vi inte lika handfast bevisning, säger Peter W Nilsson.

De indicier som åklagaren anser väga tungt är; att anställda uppburit a-kassa delar av år 2004 samtidigt som bolaget har hyrt in personal, att personer på tidsedlar och semesterlistor inte har fått vit lön, kuvert med kontanter och löneutdrag, att folk har sagts upp på grund av arbetsbrist samtidigt som annan personal hyrts in.
–Allt detta tycker vi är tydliga tecken på att det handlar om egen svart arbetskraft, säger Peter W Nilsson.

Magnus Lindbergs advokat, Carl Magnus Lilienberg, delar inte åklagarens uppfattning. Han anser att domen är väldigt noggrann och välskriven.
–Den analyserar verkligen alla frågor i målet och ger klart besked i alla avseenden, så jag kan inte hur åklagaren kan få en annan dom i hovrätten. Jag upplever det mer som ett uttryck för ren besvikelse. Ett överklagande är naturligtvis tungt för Magnus Lindbergs del. Hans livsverk är slaget i spillror, han är försatt i personlig konkurs och har inte kunnat arbeta ordentligt på två och ett halvt år. Men vi ser inte med oro på den prövningen, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.