söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

"Fuktskador mörkas av byggbranschen och SP"

Publicerad: 14 december 2009, 12:22

Villaägarnas riksförbund anser att husägare vilseletts om fuktskador orsakade av enstegsmetoden.


Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


– Villaägare som upptäcker skadorna först efter att bygg- och försäkringsbolagens ansvarstid har gått ut kan inte rikta några anspråk mot bolagen, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Statens Tekniska Forskningsinstitut (SP) har tagit fram en rapport (SP 2009:16) angående enstegstätade fasader. Nu hävdar Villaägarnas riksförbund att den är att betrakta som en partsinlaga eftersom det inte funnits några representanter från konsumenternas sida med i arbetet. I projektgruppen har däremot storföretagen i byggbranschen ingått, däribland Skanska, Peab, NCC och JM, som själva byggt hus med enstegsmetoden.

Villaägarna menar att redovisningen om hur många hus som är skadade, och vilka åtgärder som behövs, redovisas i underkant. Enligt byggbranschen och SP ses de undersökta husen som skadade först när minst en fasad måste byggas om, skriver Villaägarna i ett pressmeddelande. Vid mindre reparationer räknas byggnaderna däremot som oskadade.

Men rapporten innehåller även informationen att på 98 procent av de enstegstätade hus där fasaderna frilagts för kontroll, förekom riklig och synlig påväxt av mikroorganismer. Därför finns fuktskador på tiotusentals fler hus än vad som framgår av rapporten. Fler än 100 000 bostäder i villor och flerfamiljshus kan därmed vara fuktskadade.

– Många villaägare kan på grund av rapporten vilseledas om risken för fuktskador så att de inte undersöker sina hus. Villaägare som upptäcker skadorna först efter att bygg- och försäkringsbolagens ansvarstid har gått ut, kan inte rikta några anspråk mot bolagen utan får själva betala reparationskostnaderna. Skadorna kan på en enskild villa uppgå till mellan femhundratusen och en och en halv miljon kronor, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Läs mer i Villaägarnas 10-punktslista över tveksamheter i rapporten:
http://www.villaagarna.se/pls/portal/docs/1/1059065.PDF

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev