Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fusk på vart tredje bygge under Skatteverkets kontroll

Publicerad: 21 oktober 2022, 06:36

Skatteverket upptäckte fusk på över hälften av de kontrollerade byggarbetsplatserna.

Foto: Mattias de Frumerie

När Skatteverket kontrollerade personalliggare på byggarbetsplatser i Stockholm under två dagar upptäcktes brister på en tredjedel av kontrollbesöken – en andel som är mer än dubbelt så stor som rikssnittet.

Ämnen i artikeln:

SvepetID06Skatteverketsvartkontraktskattefusk

R


Kontrollerna av personalliggare på byggen i Stockholmsområdet genomfördes i slutet av september efter signaler om att fusket med personalliggare hade ökat. Totalt besöktes 71 byggarbetsplatser och 402 aktörer eller företag.

– Syftet var dels att kraftsamla, under pandemin var möjligheterna att besöka företagen begränsade, dels att följa upp indikationer om ökade brister i personalliggare i Stockholmsområdet där mängden av byggarbetsplatser och aktörer är exceptionellt stor, säger Jonas Karlberg, ansvarig för Skatteverkets kontroll, i ett pressmeddelande.

Läs även: Här är politikernas förslag för att stoppa arbetslivskriminaliteten

I en tredjedel av kontrollerna fanns det brister, till exempel var personalen inte inskriven i personalliggaren, liggaren kunde inte göras tillgänglig för Skatteverket eller så saknades personalliggare helt. 

– Det ska jämföras med att vi i vår ordinarie kontrollbesöksverksamhet över hela landet finner brister i ungefär 15 procent av kontrollbesöken. Totalt sett ledde besöken till 122 kontrollavgifter som uppgick till 762 500 kronor, säger Jonas Karlberg.

Utifrån dialogerna under kontrollbesöken och den efterkontroll som görs i varje enskilt ärende gör Skatteverket bedömningen att den ökade mängden kontrollavgifter under insatsen beror på en minskad upplevd risk för upptäckt i och med att det var färre kontroller under pandemin. En annan orsak är att företagen inte registrerar sig för att minska spårbarheten vid en utredning av till exempel arbetsgivaravgifter. 

– Det sistnämnda kommer Skatteverket att följa upp när vi har sett hur många av besöken som lett till någon form av fördjupad utredning, säger Jonas Karlberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev