Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Fyra av tio har ID06

Publicerad: 2 Juli 2009, 08:44

Kortet blir ett allt bättre vapen mot svartjobben.


Det personliga behörighetskortet ID06 är ett tungt vapen i byggsektorns kamp mot svartjobben. Och det får allt större spridning.

Den 1 juli i år hade 117 000 personer i byggsektorn ID06. Det motsvarar 39 procent av alla de omkring 300 000 som arbetar inom sektorn. Alltså bär nu fyra av tio på detta kort.
Det berättade Peter Löfgren, utvecklingschef på Företagsservice på Sveriges Byggindustrier, BI, på ett seminarium arrangerat av Byggbranschen i samverkan i Almedalen i Visby den 1 juli.

ID06 används nu på 4 626 företag.
- Det visar att det verkligen inte bara är stora företag som använder ID06. Och för unga anställda är det självklart att ha ett företagskort. Vi börjar komma till ett läge där den som inte har ID06 får nyfikna frågor om varför, sa Peter Löfgren.

Lars Osihn på Skatteverket berättade att man på skatteverket först reagerade med förvåning när byggbranschen tog kontakt med Skatteverket 2005, med förslag om samarbete mot svartarbete.
- Det går inte att stoppa svart arbetskraft bara med kontroll, det krävs en attitydförändring. Det ser vi nu inom byggbranschen och nu har jag ändrat min attityd gentemot byggbranschen, sa Lars Osihn.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.