Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Fyra män dömda till fängelse i ”Söderledshärvan”

Publicerad: 18 augusti 2014, 07:42

Attunda tingsrätt har dömt fyra män för att ha lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor vid renoveringen av Söderledstunneln. De döms till fängelse, som högst fem år och som lägst två och ett halvt år. De ska också betala skadestånd till kommunen.


Stockholms kommun genomförde under 2011-2012 en renovering av den södergående delen av Söderledstunneln. Entreprenören fakturerade 288,6 miljoner kr för arbetet. Åklagaren har gjort gällande att kommunen betalat 27,4 miljoner kr för mycket. Tingsrätten har ansett det styrkt att fakturor i tre led varit osanna. Därmed har kommunen vilseletts.

Fyra män har alla haft en så viktig och aktiv del i utförandet att samtliga ska dömas för grovt bedrägeri. Dessa är den samordnande byggledaren, projektledaren på Trafikkontoret, en man som representerat entreprenören och en man som representerat en underentreprenör.

– Den samordnande byggledaren har skickat osanna fakturor till underentreprenören, som i sin tur skickat fakturor för arbete i tunneln till entreprenören. Det har bevisats att underentreprenören över huvud taget inte arbetat i tunneln. Men entreprenören har ändå betalat dessa osanna fakturor och dolt kostnaderna i sina fakturor till kommunen. Det har dock inte gått att utreda exakt vilka fakturor till kommunen som varit osanna, säger rättens ordförande Patrik Alm i en kommentar.

Det blir också fällande domar i åtalen som gällde hanteringen av fakturor enligt huvudåtalet. Den samordnande byggledaren och mannen som representerade underentreprenören döms för grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Mannen som representerade entreprenören döms för grovt bokföringsbrott.

Domen handlar även om ett åtal för grovt bokföringsbrott i ett annat bolag, vilket den samordnande byggledaren och hans hustru döms för. För detta får hustrun villkorlig dom och samhällstjänst.

De fyra huvudåtalade får fängelsestraff. Det blir fem års fängelse för den samordnande byggledaren, som varit den mest drivande och den som fått mest vinning av brottet. De två män som representerat entreprenören och underentreprenören döms till tre och ett halvt års respektive fyra års fängelse. Projektledaren får två och ett halvt års fängelse och där har tingsrätten tagit hänsyn till att han avskedats. Tre av männen, men inte projektledaren, får omedelbart näringsförbud på mellan fem och sju år.

De fyra männen ska solidariskt betala skadestånd till Stockholms kommun med det belopp som inte har återbetalats, 3,9 miljoner kr. De ska också solidariskt ersätta kommunens rättegångskostnader med knappt en miljon kronor. Den samordnande byggledaren får inte behålla brottsutbytet på 19,8 miljoner kronor.

Åklagarens yrkande om företagsbot mot två av de inblandade företagen ogillas. Det blir frikännande dom mot den samordnande byggledaren och projektledaren för ett mutbrott rörande ett virkesparti.

Relaterade artiklar

Hovrätten sänker straffen i Söderledshärvan

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.