Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

“Garantikrav strider mot lagen”

Publicerad: 27 maj 2014, 06:48

När kommuner kräver bankgarantier i stället för fullgörandeförsäkringar drabbar det framför allt mindre och medelstora byggföretag. Det menar Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar'n i Skåne.


Vissa kommuner godkänner inte att byggbolagen tecknar fullgörandeförsäkringar för de projekt de fått vid upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

– Det är ett svårt problem att ett antal kommuner kräver bankgarantier i stället. Problemen drabbar framför allt mindre och medelstora byggföretag, säger Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar'n i Skåne och ordförande i SME-kommittén.

I stora drag handlar garantibelopp eller försäkringskostnaderna för fullgörande av LOU-upphandlade projekt om cirka en procent av projektets totalkostnader. Skillnader i kostnader kan dock vara betydande om byggbolaget tecknar en försäkringslösning jämfört med att ta kostnaderna för bankgarantier.

– För oss är det självklart att kommunerna måste vara neutrala i sina upphandlingar och inte genom sina krav ensidigt gynna bankerna, säger Carin Stoeckmann.

– Vi måste ha rätt att hitta den bästa lösningen ur alla synvinklar. Förutom möjligheter till lägre kostnader handlar det om att bankgarantierna inkräktar på företagens kreditutrymmen hos bankerna. Deras möjligheter att lånefinansiera sig för andra projekt begränsas, säger hon.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.