Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

"Ge Skatteverket större frihet att göra razzior"

Publicerad: 6 november 2013, 09:45

Tvinga utländska företag att registrera sig i Sverige, kräv närvaroliggare på alla arbetsplatser, inför månadsvis kontrolluppgift med bruttoinkomst och skatt för samtliga individer som sysselsätts och tillåt Skatteverket att göra oannonserade kontroller på byggarbetsplatser. Det var den gemensamma appellen när BI, Byggnads och Skatteverket träffade socialdemokratiska riksdagsledamöter i veckan.


Det var socialdemokraternas Teres Lindberg, ledamot i riksdagens skatteutskott, som bjudit in till ett frukostseminarium om ekonomisk brottslighet i byggbranschen.

En av de inbjudna var Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

– För några år sedan beräknades 66 miljarder kronor årligen försvinna från statskassan på grund av svartarbete. Sedan dess har vi fått rot och rut, vilket förbättrat situationen något, men det här är fortfarande ett jätteproblem inte minst inom byggbranschen som är personalintensiv och som har hög omsättning, säger Pia Bergman, som räknar med att ungefär 10 miljarder kronor årligen försvinner årligen inom byggbranschen.

Hon vill – tillsammans med Sveriges Byggindustrier och Byggnads – genom lagstiftning få tillgång till en vassare verktygslåda för att motverka svartekonomin inom byggbranschen.

– Vi kontrollerar och utreder så mycket vi kan, men tyvärr kommer vi in för sent. Det blir långa, snåriga utredningar och när vi är färdiga bolagen som skattefuskat redan gått i konkurs. Samhället får inte in en enda krona, säger Pia Bergman.

Skatteverket vill kunna göra spontana kontroller på byggarbetsplatser av alla storlekar, utan att först ”be om lov”. I dag behöver inte utländska företag som sporadiskt utför arbete i Sverige registrera sitt bolag. Det vill Skatteverket ändra på. Alla bolag ska tvingas registrera sig, och så är det också i flera andra EU-länder. Man vill ha tvång på närvaroliggare på varje arbetsplats och man vill ha tvång på månadsvis skattedeklaration på individnivå som Skatteverket sedan kan stämma av mot.

– Vi står helt bakom Skatteverket. För seriösa företag är detta inga problem, tvärtom. Krav på kontrolluppgift varje månad skulle bidra till en sundare konkurrens. Vi behöver få samma spelregler för alla aktörer för att komma åt osundheterna. Många av våra mindre och medelstora medlemmar är seriösa underentreprenörer och drabbas hårt av osund konkurrens, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.