Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Grönt ljus för Botniabanan i Miljödomstolen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

Som väntat lämnade Miljödomstolen tillstånd till Banverket att bygga Botniabanan genom Umeälvens delta. Redan den 24 maj kom en deldom som gav klartecken för en 1 900 meter lång bro över Umeälven och den domen var en klar fingervisning om att även resterande tre ärenden skulle gå Banverkets väg.

De tillstånd som Miljödomstolen nu lämnar gäller passage genom de två Natura 2000-områdena "Umeälvens delta" samt "Umeälvens delta och slätter". Dessutom ges tillstånd att bygga ett par mindre broar, erosionsskydd och mellanstöd samt att leda bort inläckande grundvatten vid en vägport.

Beslutet är ett stort steg på vägen mot byggstart för den sista etappen av Botniabanan, men ännu återstår en rond. Den tidigare deldomen har redan överklagats och måndagens tre domar kommer även de att gå vidare till Miljööverdömstolen. Det innebär att det kommer att dröja åtminstone ett halvår till innan ett definitivt besked kommer.

Den sista etappen är i dagsläget försenad med omkring två år och enligt Botniabanan AB kostar förseningen 50 miljoner kronor i månaden i räntor, personalkostnader och uteblivna intäkter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.