Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Guldgrävare får klartecken i Västerbotten

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Fäboliden utanför Lycksele kommer att få sin guldgruva. Miljödomstolen har gett företaget Lappland Goldminers AB klartecken för både gruva och processverk.


Både Lycksele kommun och länsstyrelsen i Västerbotten har gett sitt tillstånd till gruvan, men tre fastighetsägare samt en sameby överklagade beslutet. Nu har miljödomstolen gett sin syn på saken. Även de tillåter nu Lappland Goldminers AB att påbörja gruvdrift i Fäboliden. Företaget får anlägga en gruva med tillhörande processverk. Men de får endast bryta och bearbeta 5 miljoner ton malm per år.

Miljödomstolen har även bestämt hur mycket buller som verksamheten får ge upphov till och hur mycket störningar som sprängningarna får orsaka i närområdet. Tillståndet täcker även rätten att ta vatten ur Örån och Ume älv samt att släppa ut processavloppsvatten i Ume älv. Bolaget får ta mark från närbelägna fastigheter för att bygga både damm och diken. Frågan om hur stora utsläpp som ska få göras från gruvans reningsanläggning har dock skjutits upp av miljödomstolen.

Lappland Goldminers, som idag är ett prospekteringsbolag, har säkrat flera guldfyndigheter i Västerbotten och siktar nu på att bli ett producerande gruvföretag både där och i Finland.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.