Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hackare har kapat BKK:s hemsida

Publicerad: 12 januari 2017, 06:59

Skärmdumpar från BKK:s gamla sida visar att den fyllts med något helt annat än information från föreningen.

Byggandets kontraktskommitté, BKK, har fått sin sajt kapad av hackare i Asien. Föreningens förra domän på webben har fyllts med olämpligt innehåll.


– Om syftet med attacken är utpressning har de missräknat sig. Vi kommer förstås aldrig betala ett öre, säger Olof Johnson, chefsjurist på Sveriges Byggindustrier och vice ordförande i BKK.

Föreningen fick under hösten 2016 problem med sin sajt. Plötsligt försvann den.

BKK ersatte den då med en ny domän – punkt se, (www.foreningenbkk.se) som är i drift sedan en månad. All information är numera återställd.

Men nu finns den kapade sajten också på nätet. På ett annat språk och med olämpligt innehåll för den som öppnar en undersida. Förstasidan är på svenska och är den ursprungliga från tiden före kapningen.

Olof Johnson ser angreppet på BKK:s hemsida som ett varningstecken. Angrepp på företag och organisationer på nätet tar sig många olika former.

– Webbansvariga måste bevaka sökresultaten på även sina gamla domäner och företagen bör ha strategier hur man ska agera om man utsätts för utpressning.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.