Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Hallandsås: Inget statligt skadestånd

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Staten får inget skadestånd för giftskandalen på Hallandsåsen. Den franska kemijätten Rhodia som tillverkade det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil, slipper därmed punga ut med 46 miljoner kronor. Domen blev offentlig klockan 14 på tisdagseftermiddagen.


Det var i våras som staten stämde Rhodia Sverige AB (tidigare Rhône-Poulenc) på 46 miljoner kronor för att få tillbaka en del av de kostnader för den miljöförstörelse och andra skador som det giftiga medlet Rhoca Gil orsakade i samband med tunnelbygget i Hallandsåsen.
Staten argumenterade att Rhodia har ett produktskadeansvar i och med att företaget påstått saker om Rhoca Gils egenskaper, som inte stämt överens med verkligheten. Staten hävdar att Rhodia angav fel halt akrylamid i produkten. Bolaget skulle därmed ha vilselett Banverket och därför vara skadeståndsskyldiga.
Nu blev det inte så. Enligt mellandomen i Helsingborgs tingsrätt har staten inte lagt fram tillräckliga bevis och därför ogillas statens framställelsetalan i skadeståndsmålet.
Rhoca-Gil användes som tätningsmedel under våren 1997 för att täta tunnelväggarna och stoppa de stora mängder vatten som läckte ur tunneln under bygget. Medlet innehöll ämnena akrylamid och metylakrylamid, som är giftiga och cancerframkallande. Dessa läckte ut i större volymer än vad man hade trott och följden blev förgiftade tunnelarbetare och döda kreatur och fiskar.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.