Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hallandsåsprojektet granskat

Publicerad: 3 november 2008, 15:27

Hallandsåskommittén presenterar tre nya granskningsrapporter om tunnelbygget genom Hallandsås. Bland annat visas att olyckstalen är fortfarande höga i förhållande till de mål som satts upp.


– För att få ner olyckstalen är det viktigt att projektet fortsätter på den inslagna vägen med satsningar på förebyggande arbetsmiljöåtgärder och att arbetsmiljöfrågorna tydligt kommuniceras i organisationen, säger Johan Anderberg, granskningsledare.

Hallandsåskommittén, som ligger under Näringsdepartementet, har till uppgift att följa tunnelbyggandet genom Hallandsås, för att säkerställa att tunnlarna byggs på ett miljömässigt och kvalitetsmässigt säkert sätt

När det gäller den granskningen av de geologiska förhållandena ser den tidigare prognosen av bergkvalitet och vattenföring ut att hålla.

– Detta gäller även för den fortsatta framdriften. Exempel på det är placeringen av vattenavskiljande barriärer och lokaliseringen av tvärtunnlar, samt att grundvattenmodellerna uppdateras och används för prognoser av grundvattenavsänkningar bland annat, säger Johan Anderberg.

Tunneldrivningen går inte lika fort som planerat i projektplanen, men framdrivningshastigheten för tunnelborrmaskinen ökar successivt.

– Kommittén konstaterar att tunneldrivningen med TBM fungerar tillfredsställande som metod. Vi avvaktar nu svar från Banverket i fråga om den nya tidsplanen som nyligen överenskommits med entreprenören och avser att återkomma med en rapport före årsskiftet, säger Dan Averstad, granskningsledare.

Vad gäller arbetsmiljöarbetet konstaterar kommittén att det behövs mer förebyggande arbete, men att det är positivt med den aktiva samordning som sker med samhällets insatsberedskap. Det är viktigt att regelbundet genomföra nödlägesövningar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.