Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Han vill skrämma tjuven på flykten

Publicerad: 10 juni 2010, 11:06

Stölder från byggarbetsplatser är ett välkänt problem. Johan Sandberg jobbar med att utveckla det outhärdliga infernolarmet.


De traditionella larmen skrämmer inte längre tjuven, berättar Johan Sandberg. Han är vd för företaget Indusec som har patent på ett larm som istället kombinerar ljud och ljus på ett sätt som gör att det blir omöjligt att vistas i lokalen. Det så kallade infernolarmet är mest känt bland handlare som är mycket utsatta för stöld, bland annat juvelerare och hemelektronikkedjor. Nu börjar även byggbranschen intressera sig för utrustningen.

– De som bryter sig in kan länsa en byggbod eller container på några minuter. Under den korta tiden går det att stå ut med ett traditionellt larm som bara har en stark signal. Tjuvarna vet att det är larmat och att väktare är på väg men hinner ändå undan, säger Johan Sandberg.

Infernolarmet däremot kombinerar fyra toner med oregelbundna frekvenser. Det ger ett hårt och skärande ljud som med sina 125 decibel går att jämföra med att befinna sig några meter från en jetmotor. Ljudet, berättar Johan Sandberg, har testats av forskare på KTH och Karolinska institutet och ger inga hörselskador. För tillfället jobbar han och två kollegor med att se hur ljudet skulle kunna fungera utomhus.

– Vi har förfrågningar från polismyndigheter i flera länder som vill hitta nya metoder för att skingra folkmassor.

Även ljuset skickas ut oregelbundet vilket gör att det blir svårt att gå rakt och att bedöma avstånd. För den som är ute efter att stjäla ett verktyg blir det svårt att bedöma om föremålet finns en meter eller fem meter bort.

– I framtiden hoppas vi även kunna variera ljusets färger för att göra det ännu obehagligare, säger han.

Johan Sandberg är maskiningenjör från KTH. Efter att ha jobbat både inom finansbranschen och telekomsektorn styrde slumpen honom till en helt annan affärsidé. År 2002 köpte Johan Sandberg patentet till larmet och startade Indusec.

– Det är spännande att ta tekniken till kunderna och se att den kan göra nytta, säger han och motiverar på så sätt vad som är roligt och utmanande med sitt jobb.

För cirka två år sedan kunde han märka hur byggbranschen började efterfråga produkten. Byggbodar, garage och lagerlokaler är de vanligaste platserna som larmats hittills. Något företag har även satt enbart ljuslarmet på sina byggnadsställningar.

– För att passa branschen har vi tagit fram ett larm som är flyttbart och går snabbt att installera i till exempel byggbodar. Det har börjat komma frågor om att kunna ha det i entreprenadmaskiner också, så nu jobbar vi med att ta fram ett larm som klarar smutsig miljö och mycket vibrationer, säger Johan Sandberg.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.