Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Hans Tilly kritiserar Arbetsdomstolen

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Laval un Partneris advokat Anders Elmér har riktat hård kritik mot Arbetsdomstolen (AD).
Nu har domstolen beslutat att begära förhandsbesked från EG-domstolen som vägledning i Vaxholmskonflikten - och då kommer kritiken från Byggnadsarbetareförbundet.

-AD var väldigt fega som inte tog beslutet själva. De ifrågasätter därmed sitt eget berättigande. Domstolen är ju tillsatt av parterna för att ta ställning, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Konflikten har väckt stort politiskt och medialt intresse. Hans Tilly tror att opinionen påverkat domstolens ledamöter.

-Det har varit ett stort tryck från borgerligheten, säger han.
Inom de fackliga leden finns nu en stor oro över vad EU-domstolen kommer att komma fram till och vad det betyder för svensk arbetsmarknad.

-Det här var ju en av de trygga hörnstenarna när vi rekommenderade ett ja till EU, att våra arbetsrättslagar skulle gälla i Sverige. Nu är jag orolig för att det blir ett stort ifrågasättande av EU, det här får nog många att tänka om, säger Hans Tilly.

Han själv är en av de EU-anhängare som tänker om ifall reglerna på arbetsmarknaden ändras.
Det lettiska byggföretaget har haft flera motgångar i målet. AD förklarade interimistiskt att stridsåtgärderna var tillåtna, vilket ledde till att de fick lämna skolbygget i Vaxholm, lämna Sverige och det svenska bolaget L & P Baltic Bygg gick i konkurs.

-Det är tråkigt att inte beskedet kom i december så att Laval kunde bygga klart skolan men det är glädjande att Arbetsdomstolen i sitt beslut accepterat i stort sett hela vår argumentation, säger Anders Elmér.

Nu ska EG-domstolen ta ställning till om Byggnads stridsåtgärder och Elektrikerförbundets sympatiåtgärder mot Vaxholmsbygget strider mot EU:s grundläggande regler om fri rörlighet av tjänster. Deras slutsats blir vägledande för Arbetsdomstolen. Anders Elmér är optimistisk.

-Jag tror att vi kommer att få gehör i EG-domstolen, säger han.
Domstolen har aldrig någonsin prövat ett mål om stridsåtgärder, vilket gör beslutet svårt att förutsäga. Det kommer att ta ett till två år att få ett besked från domstolen och det råder olika uppfattningar om vad som gäller fram till dess, om liknande fall skulle inträffa.

-Om det blir ett liknande fall måste AD bifalla ett interimistiskt yrkande om att förbjuda stridsåtgärderna. Om en part kan ha rätt enligt EG-rätten måste domstolen tillse att den parten får sin rätt prövad, säger Anders Elmér.

Svenskt näringsliv anser att fredsplikt måste råda för utländska företag som under mellantiden råkar ut för en liknande situation medan LO tycker att AD:s intermistiska beslut från i julas visar att stridsåtgärder är tillåtna.

Elmzells advokatbyrå får ständigt frågor från företag om hur de ska förhålla sig till Byggnads och Anders Elmér tror att liknande fall kommer att dyka upp. I så fall kommer Byggnads att sätta bygget i blockad.

-Det finns inget som säger att vi ska ändra oss, vi jobbar vidare som vanligt, säger avtalssekreteraren Gunnar Ericson.
Ronnie Eklund, professor i civilrätt, säger att det är helt öppet vad EG-domstolen kommer att komma fram till. Lika oklart anser han det är vad som gäller fram till beskedet:

-Det skulle krävas ett mål till i Arbetsdomstolen för att se om detta skulle innebära en fredsplikt.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.