fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

HD: ”Fel att använda enstegstätade fasader”

Publicerad: 19 mars 2015, 10:33

I enstegstätade fasader påförs putsen direkt på isoleringen. Foto: Wikimedia

Villaägarna får rätt mot Myresjöhus. Högsta domstolen, HD, konstaterar i sin dom att användningen av enstegstätade fasader innebär att entreprenaden är felaktig.

Ämnen i artikeln:

fasaderHDMyresjöhusHögsta domstolen

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


HD skriver i sin dom att enstegstätade fasader medför betydande risker för problem med mögel, röta och dålig lukt. Enligt HD uppfyller konstruktionen därför inte de funktionskrav på ytterväggar som följer av parternas avtal.

Därmed är principfrågan avgjord. Användandet av enstegstädade fasader utgör fel i entreprenaden. Men fortfarande återstår en rad frågor för HD att ta ställning till.

– Enligt domen är det fel i entreprenaden, men för att entreprenören även ska ansvara för att åtgärda felet krävs både att felet är väsentligt och att det beror på vårdslöshet och till det har HD ännu inte tagit ställning. Det är därför för tidigt att veta vilka eventuella följder domen kommer att få för branschen, säger Magnus Kylhed, entreprenadjurist på Sveriges Byggindustrier.

Vad är en enstegstätad fasad?

Konstruktionen med enstegstätade fasader var mycket vanlig vid nybyggnationer i Sverige under 1990-talet och fram till 2007. Enstegstätningen innebär, till skillnad från tvåstegstätade fasader, att det inte finns någon luftspalt bakom det yttre fasadskiktet som kan ta hand om inträngande regnvatten.

Vill du läsa hela domen?

Här kan du läsa domen i sin helhet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev