Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Helsingborgare åtalas för uthyrning av svartjobbare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Under flera års tid hyrde en 44-årig Helsingborgare ut svart arbetskraft. Totalt har ett 30-tal arbetstagare avlönats med svarta löner som uppgår till 13 miljoner kronor. Mannen har suttit häktad sedan 18 januari och ses som huvudman i den svartjobbshärva som utretts av Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Under tisdagen väckts åtal vid Helsingborgs tingsrätt mot nio personer för delaktighet i svartjobbshärvan. De olika brottsrubriceringarna lyder grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt penninghäleri.

De arbetstagare som jobbat svart har fått 100-150 kronor i timmen. Lönen har täckts upp via luftfakturor, bland annat till ett byggföretag i Kristianstad. De övriga medåtalade är hemmahörande i Helsingborg.

Fyra av de åtalade helsingborgarna har, enligt åtalet, upplåtit sina konton åt uthyraren. Det var när orimligt stora summor strömmade in på deras konton som Finanspolisen fattade misstankar och tipsade Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Genom att omvandla pengarna på kontona till postväxlar som de lämnat till 44-åringen har pengarna kommit tillbaka till uthyraren.

Efter husrannsakningar har bevis i form av disketter med material som styrker misstankarna funnits. Flera vittnen kommer också att höras under de elva rättegångsdagarna.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.