Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hemmafixare skickligare än plattsättare

Publicerad: 3 mars 2010, 08:49

Fuktskadorna i badrum är många. Tester gjorda av SP visar att privatpersoner ofta gör ett bättre jobb än yrkesutövande plattsättare.


– Det finns mycket för branschen att ta itu med här, säger Anders Jansson på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Våtrumsgolv på träbjälklag förses allt mer med keramiska plattor. Flera försäkringsbolag har uppmärksammat att fuktskadorna i samband med denna konstruktion är många och kostsamma. SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) har därför specialgranskat denna typ av skador som ofta upptäcks när golvplattorna lossnar eller när vatten droppar ner i utrymmet rakt under våtrummet.

– Det slarvas och fuskas lite för mycket. Det här är ingen rolig läsning, säger Anders Jansson som ansvarar för rapporten.

Studien har bekostats av Länsförsäkringar, Trä- och möbelindustriförbundet och Gar-bo Försäkring. Länsförsäkringar valde ut tio skadefall som bedömts varit orsakade av utförandefel och SP har gjort en skadeutredning. I stort sett i samtliga fall förekom utförandefel när golvbrunnens stöd och infästning i golvbjälklaget kontrollerades. Vanligt var även sprickor i tätskiktet som berodde på rörelser i underlaget. Dessa rörelser orsakades i sin tur av brister i bjälklaget och att mängden tätskikt inte varit tillräckligt. Felaktigt applicerat tätskikt i vinkeln mellan golv och vägg var också en av de känsliga detaljer som orsakat läckor. I samtliga granskade fall hade fler än ett allvarligt fel gjorts.

– Vi kan konstatera att i många fall har varken monteringsanvisningar eller gällande branschregler följts där skadorna uppstått, säger Anders Jansson som ansvarar för rapporten.

Anmärkningsvärt är att hemmafixarna utfört ett något bättre jobb jämfört med de behöriga plattsättarna.

– Det är inte bra alls. I detta fall studerade vi bara tio fall men vi har indikationer från liknande projekt som visar att det inte är hemmafixarna som orsakar skadorna, säger Anders Jansson.

Anders Jansson är mycket kritisk mot att de yrkesverksamma slarvar både med hantverket och egenkontrollen.

– Egenkontroll och monteringsanvisningar ska lämnas till kunden. Frångår de det räknas jobbet inte som fackmannamässigt gjort.

Egenkontrollen är en värdehandling som ska ges automatiskt till kunden. Anders Jansson skulle nu vilja att den alltid kompletteras med en fotodokumentation som visar hela byggprocessen. I dagsläget består egenkontrollen endast av ett dokument där hantverkaren kryssar i olika rutor för att intyga att jobbet gjorts på rätt sätt.

Varför tror du att de behöriga hantverkarna gör så många fel?

– Det handlar om både kunskap och beteendevetenskap. Ibland vet de att de gör fel men fortsätter att göra fel i alla fall. Hantverkarna måste bli bättre på att följa branschregler och monteringsanvisningar. De är inte alls svåra att följa, säger han.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.