Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Heta stolen: "Svartjobb, kollektivavtal och EG-domstolen"

Publicerad: 3 April 2008, 14:11

Samma dag (torsdag) som EG-domstolen fattade en ny – och överraskande - dom i samma anda som Lavall-domen, besökte Byggnads 2:e ordförande Thomas Gustavsson Byggindustrins ”heta stolen” på Nordbyggmässan i Stockholm. Utfrågare var som vanligt Byggindustrins chefredaktör Staffan Åkerlund.


Den aktuella domen handlar om en konflikt i den tyska delstaten Niedersachsen och deras lag om offentlig upphandling. I delstaten får byggentreprenadavtal endast får slutas med företag som åtagit sig att minst betala de löner som gäller lokalt. Här handlade det om ett fängelsebygge och entreprenaden gick till det tyska bolaget Objekt und Bauregie. När kontraktet var klart anlitade Objekt und Bauregie en polsk underentreprenör. De betalade i sin tur endast 46 procent av den minimilön som gällde till de 53 anställda. Det hela slutade med att avtalet mellan Niedersachsen och Objekt und Bauregie hävdes. Nästa anhalt blev EG-domstolen och i dag kom domen: Ett EU-land inte kan tvinga statliga myndigheter att endast anta anbud från byggbolag som åtar sig att minst betala minilönen som gäller lokalt på orten.

Hur ställer du dig till dagens dom?

-Jag har egentligen inte hunnit ta del av domen, men som jag har fått den beskriven ligger den helt i linje med Lavall-domen. Nationella minimilöner gäller och kan inte sättas ur spel av lokala avtal. Det här stärker effekten från Vaxholmsfallet. Risken ökat att utländska företag går in på nya nationella marknader och använder låg lönesättning för att sätta konkurrensen ur spel, säger Thomas Gustavsson.

Tror du att de här två domarna skapar en anti-EU-stämning hos era medlemmar?

-Det finns verkligen skäl att vara kritiska mot EU efter den här typen av domar. Men min syn på det hela är att vi ska vara kvar och kämpa inom EU och bli mer aktiva. Inte bara från Sveriges sida, utan från hela den europeiska fackföreningsrörelsen.

Thomas Gustavsson var egentligen på plats på Nordbyggmässan i Älvsjö för att propagera för ID06; satsningen mot svartjobb som Byggnads driver ihop med Sveriges Byggindustrier. Han menar att de två företeelserna är närbesläktade.

-Den röda tråden är vikten av en fungerande konkurrens. Vi kämpar för att våra medlemmar ska jobba vitt, betala skatt och bidra till välfärden. Konkurrensen sätts ur spel och det är samma sak när utländska företag kommer hit och konkurrerar ut seriösa svenska företag som sköter sig och betalar avtalsenliga löner genom dumpade löner. Det är en slags arbetskraftstrafficing. Nu avvaktar vi regeringens utredning framåt hösten, så får vi se hur vi agerar sedan, säger Thomas Gustavsson.

-När det gäller ID06-satsningen så ser den ut att hålla på att sätta sig. När vi startade för två år sedan var vissa tveksamma och hänvisade till integritetsproblem. Nu verkar de allra flesta ha kommit till insikt om att detta är bra. I den här frågan är vi helt och hållet överens med Sveriges Byggindustrier, säger Thomas Gustavsson.

Hur ser du på eventuella krav på en lag när det gäller entreprenader över gränserna?
-Vi vill inte ha någon lagstiftning. Parterna borde kunna lösa detta. Jag hoppas vi kan behålla den svenska och nordiska modellen. Det har varit en styrka för hela vårt samhälle under årtioden.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.