Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Högsta domstolen gav Bravida rätt

Publicerad: 15 september 2011, 08:05

Högsta domstolen prövar inte hovrättens dom. Försäkringsbolaget måste betala.


Bravida vann och Trygg-Hansa förlorade. Det blev utgången i målet efter den stora läckan i Telias kontorshus i Malmö. Efter domen kan entreprenörer räkna med att ersättning för försenade byggen täcks av ansvarsförsäkringen.

Trygg-Hansa har under processen sagt att om domstolen beslutar i Bravidas favör kan följden bli högre premier eller ändrade villkor i ansvarsförsäkringarna. Nu återstår att se vilka slutsatser som försäkringsbolagen drar av domen.

Tidigare har både en skiljenämnd och Stockholms tingsrätt gett Trygg-Hansa rätt. Men Svea hovrätt dömde försäkringsbolaget att betala och nyligen meddelade Högsta domstolen att hovrättens dom inte ska prövas. Det innebär att den dom som gav Bravida rätt står sig och Trygg-Hansa måste betala Bravida omkring 5,3 miljoner kronor inklusive rättegångskostnader.

Den händelse som ledde till domstolsprocessen inträffade 2004. Bravida hade i uppdrag att projektera och utföra rörinstallationerna i Teliahuset i Malmö. Strax före leverans uppstod en läcka i huset, eftersom en av Bravidas rörmontörer hade missat att pressa en rörkoppling. Vattnet flödade hela påskhelgen och skadorna blev stora.

Den springande punkten har varit om förseningsavgiften är ett vite eller ett skadestånd. Enligt Trygg-Hansa var den summa som Bravida tvingades att betala Peab ett vite som inte täcktes av försäkringen. Bravida har hävdat att det handlade om ett skadestånd som täcks av försäkringen.

Hovrätten skrev i sin dom att det handlade om ett skadestånd och gav därmed Bravida rätt.

Katten på råttan...
Peab byggde Teliakontoret som en totalentreprenad och tvingades efter vattenskadan och förseningen att betala vite till beställaren, Utvecklings AB Kranen. Peab krävde Bravida på ersättning och Bravida gick till Trygg-Hansa för att få ersättning från ansvarsförsäkringen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.