Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hovrätten sänker straffen i Söderledshärvan

Publicerad: 29 april 2015, 13:14

Fallet rör renoveringen av den södergående delen av Söderledstunneln i Stockholm.

Foto: Holger Ellgaard

Hovrätten har meddelat dom i den så kallade Söderledshärvan. De fyra tilltalade frias från åtalet för grovt bedrägeri men tre av dem döms till fängelse för annan brottslighet.


Fallet rör renoveringen av den södergående delen av Söderledstunneln som Stockholms kommun genomförde under 2011–2012.

I augusti 2014 dömde Attunda tingsrätt fyra män för grovt bedrägeri. De fyra männen är den samordnande byggledaren, projektledaren på Trafikkontoret, en man som representerat entreprenören och en man som representerat en underentreprenör.

Tingsrätten ansåg det styrkt att de genom osanna fakturor lurat Stockholms kommun på 27,4 miljoner kronor i samband med renoveringen av Söderledstunneln. Totalt fakturerade entreprenören 288,6 miljoner kronor.

Nu ogillar hovrätten åtalet om grovt bedrägeri mot de fyra männen. De slipper därmed betala skadestånd till Stockholms kommun och får sina fängelsestraff sänkta.

Projektledaren på Trafikkontoret frikänns helt medan de andra tre männen döms för flera fall av bokföringsbrott och skattebrott. Hovrätten dömer de tre männen till fängelses i mellan åtta månader och två år och två månader. De tre männen får även näringsförbud i tre till fem år.

Relaterade artiklar

Fyra män dömda till fängelse i ”Söderledshärvan”

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.