Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hovrätten tvingar säljarna betala ny fasad

Publicerad: 23 april 2012, 08:19

Säljaren ska bekosta bytet av alla fasader i en fuktdrabbad villa med enstegsfasader. Det är innebörden av en ny hovrättsdom.


I februari 2007 flyttade ett par in i en villa i Helsingborg. Huset byggdes 1999 och hade oventilerad enstegstätad tunnputsfasad. Makarna hade betalat 4,5 miljoner kronor för huset. Under 2008 hörde köparna talas om problemen med oventilerade enstegstätade tunnputsfasader. De anlitade en ingenjör för att besiktiga huset.
Det blev nödvändigt att riva och byta ut alla fasaderna. Det är också vad Statens provnings- och forskningsinstitut, SP; föreslår i liknande fall.

Köparna stämde senare säljarna på 671 000 kronor plus ränta. Av den summan stod fasadarbetena för 507 000 kronor och resten för andra fel som man hade tvingats åtgärda i huset.

Tingsrätten sa nej till köparnas krav men Hovrätten över Skåne och Blekinge gjorde en helt annan bedömning och beslöt i en dom från den 14 mars att säljarna ska betala köparna 607 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader.

Hovrätten slog fast att konstruktionen bakom den yttre fasaden hade fått mycket omfattande skador och att det berodde på att fasaden hade släppt in vatten som hade trängt in i den bakomliggande konstruktionen. Fasaden hade brustit i funktionalitet vad gäller fuktsäkerhet, skriver hovrätten.

Hovrätten skriver att det blev praktiskt taget ofrånkomligt att riva fasaderna och bygga nytt.

Enligt hovrätten avvek huset på grund av risken för skador från vad köparna kunde förutsätta. Hovrätten skriver: ”Bristerna i fasadkonstruktionen utgör således ett fel i jordabalkens mening.”

Sveriges byggindustriers jurister skriver i organisationens nya nyhetsbrev Affärsnytt att domen gäller fel i fastighet och inte ett entreprenadavtal. ”Hovrätten gör en intressant bedömning av den aktuella konstruktionen och hur man beräknar prisavdraget/åtgärdandekostnaden”.

BJÖRN DICKSON bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.