Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Hovrättens dom i Solnamålet: Det var Muta

Publicerad: 29 oktober 2013, 11:17

Solnas förre stadsdirektör Sune Reinhold gjorde sig skyldig till mutbrott. Det slår Svea hovrätt fast i en dom som kom den 29 oktober. Alla de friande domarna från tingsrätten stod sig i hovrätten.


Rättegången har handlat om påstådd korruption i samband med byggandet av Friends Arena i Solna. Solnas dåvarande stadsdirektör Sune Reinhold tog emot 906 000 kronor för arbete vid sidan om sin ordinarie tjänst. Enligt åklagaren var det en muta.

Sune Reinhold var den ende som fälldes när Solnamålet avgjordes i tingsrätten. Sune Reinhold hävdade hela tiden sin oskuld och överklagade domen. Men han dog den 2 juli i år. Nu har Svea hovrätt gett åklagaren rätt och beslutat att dödsboet efter Sune Reinhold, tillsammans med hans konsultbolag, ska betala 906 000 kronor till staten.

Tingsrättens dom i målet kom den 11 maj 2012 och innebar att fem av sex åtalade friades. Chefsåklagare Alf Johansson yrkade i hovrätten att fyra personer som friades i tingsrätten skulle fällas för bestickning. Men hovrätten höll med tingsrätten och de fyra friande domarna står sig.

De som nu har friats, också i hovrätten, är: Tidigare kommunalrådet i Solna Lars-Erik Salminen (M), Fabeges ordförande och Peabgrundaren Erik Paulsson, Arenabolagets tidigare vd Lennart Daleke och Christian Alexanderson, vd för Arenastaden.

Vill du läsa hela domen? Skriv ”Skicka domen i Solnamålet” i ärenderaden på ett mejl och skicka det till:

BJÖRN DICKSON bjorn@byggndustrin.com

Björn Dickson_bjorn@byggndustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.