Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

ID06-kort fanns men inga arbetstillstånd

Publicerad: 9 november 2012, 09:49

17 personer som arbetar utan arbetstillstånd, men som trots det har ID06-kort och skattsedel. Det är facit än så länge av granskningen av en underentreprenör vid ombyggnaden av Skatteverkets kontor i Solna.


– Utredningen pågår fortfarande och vi har fortsatta diskussioner med Migrationsverket för att se vad som behöver göras, säger Peter Löfgren, utvecklingschef på BI, Sveriges byggindustrier, och chef för BI Företagsservice.

BI och Byggnads driver gemensamt utredningen och diskussionerna med myndigheterna. Bland annat diskuterar man med Migrationsverket om att det saknas en koppling mellan arbetstillstånd och skatteinbetalningar.

– De här personerna hade skattsedlar. Vi undersöker vilka dokument man måste kräva för att vara säker. Det här är långt ifrån enkelt, säger Peter Löfgren.

Diskussioner förs om vad som kan göras, hos Skatteverket, där inga fel hittades i skatteinbetalningarna för de här personerna, hos Migrationsverket och i ID06-systemet.

BI har också kommunikation med underentreprenörsföretaget och Peter Löfgren säger att processen med företaget har initierats enligt BI:s stadgar.

– När ett medlemsföretag gör något som strider mot lagar och regler går vi till företaget och ber om en förklaring. Sedan stämmer vi av det mot de fakta som kommer fram. Efter det sker en prövning och sist är det förbundsstyrelsen som analyserar om det är ett brott mot stadgarna som kan ge uteslutning, säger han.

I tidningen Byggnadsarbetaren finns uppgifter om att personerna jobbat för 70 kronor i timmen och utan övertidstillägg, men det är inget som BI tar tag i nu.

– När det handlar om illegal arbetskraft och man kan ifrågasätta om de får arbeta så är det den helt överskuggande anledningen till granskning, säger Peter Löfgren.

– Men våra medlemsföretag ska självklart ta hand om sina anställda på samma sätt oavsett vilket land de kommer ifrån.

BI ska också hjälpa sina medlemsföretag ytterligare med hur man anlitar utländsk arbetskraft på ett korrekt sätt.

När det visade sig att personerna saknade arbetstillstånd bröt Veidekke alla relationer med underleverantören som nu hämtat sina grejer och lämnat arbetsplatsen.

Veidekke inledde i somras ett samarbete med Byggnads om leverantörsbedömning.

– Vi började med bedömningarna i oktober och tyvärr hade vi inte hunnit till bedömningen av den här underleverantören. Annars hade de blivit rödlistade, säger Veidekkes kommunikationschef Jenny Henrichson.

Hon tror att leverantörsbedömningarna kan göra stor nytta, men säger att det är svårt när underleverantören presenterar förfalskade handlingar.

– Jag hoppas att det också blir ett utökat samarbete inom branschen och att när någon ser något konstigt vågar de ta tag i det. Och kanske genom ett utökat samarbete med Migrationsverket och andra så att det inte händer igen.   

På Polisen har man ännu inte fått in något tips om händelsen. Vad gäller de enskilda personerna kan Migrationsverket lämna uppgifter till Polisen, men för att agera mot företaget krävs att ett konkret tips lämnas in, säger Jessica Fremnell, presskontakt på gränspolisen i Stockholm.

Detta har hänt:

Den 18 oktober fick Veidekke tips om att det förekom oegentligheter vad gäller arbetsförhållandena hos en underleverantör vid ombyggnationen av kvarteret Nöten i Solna strand på gränsen till Sundbyberg. Arbeten för cirka 500 miljoner kronor ska göras i fastigheten som ägs av Fabege och där den största hyresgästen är Skatteverket.

Sveriges byggindustrier och Byggnads inledde efter tipset en undersökning och det visade sig att 17 personer från underentreprenören saknar tillstånd att arbeta i Sverige. Veidekke bröt då allt samarbete med underleverantören.

Några av de 17 personerna har inte uppehållstillstånd, flera har arbetstillstånd som löpt ut, ett par av dem har arbetstillstånd för andra branscher än bygg, sju personer har förfalskade LMA-kort – kort som om de är riktiga visar att en person är asylsökande och har rätt att vara i Sverige och i vissa fall arbeta.

Personerna har trots detta giltiga skattsedlar och Skatteverket hittar inga felaktigheter vad gäller skatter och avgifter. Yrkesarbetarna finns också registrerade i företagets löneadministration.

Samtliga 17 yrkesarbetare har ID06-kort, vilka beställts felaktigt av underentreprenören. Dessutom har minst en egenföretagare i strid med regelverket ett ID06-kort från samma underentreprenör. Ansvaret för uppgifter i ID06-systemet ligger på det kortbeställande företaget, i detta fall underentreprenören.                                                                                                              Källa BI, Veidekke

KARIN THORSELL - karin@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.