Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Inga lås stoppar allt fräckare bovar

Publicerad: 28 oktober 2013, 09:05

Problemen med byggstölder fortsätter. Kostnaderna för anmälda byggstölder ligger på ungefär 1,5 miljarder kronor per år. Men den faktiska kostnaden antas åtminstone vara dubbelt så stor. Många byggare låter helt enkelt bli att anmäla brotten.


En snabbenkät till storbolagen ger vid handen att stölderna ligger kvar på en oförändrat hög nivå. Vissa företag menar också att stölderna ökar.

Mörkertalet är stort när det gäller stölder på byggarbetsplatser. Självrisken är hög och många byggare låter bli att anmäla. I många fall är självrisken högre än värdet på det som stjäls. Självrisker upp till tio gånger basbeloppet är inte ovanligt. Och dessutom är det ytterst få av de anmälda inbrotten som leder till fällande domar. Av de cirka 6 000 årliga byggstölderna kan, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, endast 4–5 procent kopplas till någon person och bara ett fåtal av dessa ärenden leder till fällande dom.

Andreas Brendinger, regionchef BI Väst:– Det känns som om det har blivit fler byggstölder. Sedan kan man förvånas över att det händer så lite utredningsmässigt. Av 120 anmälda stölder från byggarbetsplatser som lokalradion i Värmland tittat på så var det bara tre som utreddes. Jag har också hört av många medlemsföretag i Göteborg som är kritiska till polisens svaga utredningsresultat.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 22–24 i Byggindustrin 34/2013 som är ute den 25 september. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.