Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

"Ingen stridsåtgärd"

Publicerad: 9 februari 2009, 12:21

Byggnads anklagelser om stridsårgärder tillbakavisas av Sveriges Byggindustrier.


-Byggnads framför den häpnadsväckande uppfattningen att det är en stridsåtgärd när BI informerar sina medlemsföretag om att det avtal som Byggnads sagt upp till den 31 mars inte gäller från 1 april 2009, säger Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindustrier.

Det var i fredags som Byggnads gick ut med ett pressmeddelande om att BI vidtagit en stridsåtgärd. Samtidigt sade Byggnads att man vänder sig till Medlingsinstitutet och begär medling för att undvika en konflikt.

-Det finns bara ett sätt en arbetsmarknadskonflikt kan komma till stånd på, säger Bo Antoni. Det är om Byggnads varslar om och utlöser strejk.

-Det är bra om Medlingsinstitutet kan förklara detta för Byggnads så att de förstår att det inte är byggarbetsgivarna som varslar om och utlöser strejk.

Avtalet 2007 undertecknade efter en strejk som omfattade 4 500 byggnadsarbetare och och med strejkvarsel för ytterligare 90 arbetsplatser. Avtalet som slöts därefter var i likhet med öviga avtal på arbetsmarknaden treårigt med sista året uppsägningsbart.
-Byggnads förhandlare måste komma till insikt om att byggarbetsgivarna 2009 inte är beredda att frivilligt acceptera kollektivavtal som är sämre än de avtal som vi tvingades acceptera under pågående strejk och hot om utökad strejk 2007, säger Bo Antoni.
Under våren 2008 fanns inflationstendenser i den svenska ekonomin. Prisökningarna på råolja, bensin och diesel steg till rekordnivåer.

Livsmedelspriserna höjdes successivt och riksbanken höjde räntorna för att stoppa den befarade inflationen och aviserade ytterligare höjningar under hösten. Trots regeringens skattesänkningar trodde flera fackliga ekonomer på sjunkande reallöner det tredje avtalsåret.
Flera fackförbund, både i offentliga sektorn och den privata, räknade på utfallet av avtalen inför sista året men valde inför en hotande lågkonjunktur att fullfölja sina överenskommelser. I mitten av september utlöstes den globala finanskris som därefter drabbat bransch efter bransch och utlöst en varselvåg som får bedömare att frukta arbetslöshet på nya rekordnivåer.

-Byggnads sade upp det tredje avtalsåret på eftermiddagen den 30 september 2008 – den sista möjliga dagen för uppsägning – och överlämnade krav på långtgående förändringar av avtalen, säger Bo Antoni. Samtidigt säger Byggnads i sin externa kommunikation att det nya avtalet ska vara bra både för Byggnads medlemmar och för arbetsgivarna och att det dessutom inte ska kosta mer än det tredje avtalsåret i de nu uppsagda avtalen.

I en intervju i Byggindustrin 23 januari sade BI:s vice vd Mats Åkerlind att förhoppningarna om ett bättre förhandlingsklimat mellan parterna inledningsvis trots allt var stora under senhösten. Det snabba konjunkturraset borde föra parterna närmare varandra i fördjupade diskussioner om ekonomi och avtal.

Ett stort antal kansliöverläggningar har hållits med Byggnads under oktober och november. I början av december stod dock det klart för BI att Byggnads inte hade för avsikt att ändra en stavelse i det avtalsförslag man lämnade till BI i samband med att  2007 års avtal sades upp.


Byggnads krav  innebär bland annat ett förstärkt ackordstvång och produktivitetssänkande förhandlingsregler, menar BI.

-Kostnadsökningarna kommer, om Byggnads får som de vill, att med bred marginal överstiga kostnaderna för de löneökningar som blev resultatet av 2007 års strejk, säger Bo Antoni.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.