Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

JM anmäls för miljöbrott

Publicerad: 3 september 2008, 11:14

JM har anmälts för brott mot miljöbalken. Enligt anmälan har bolaget inte hanterat dagvattenavrinning och borrhål för bergvärme på rätt sätt vid sitt bygge på Restaurantholmen i Saltsjöbaden, skriver Dagens Nyheter.


På Restaurantholmen i Saltsjöbaden har JM byggt 30 lägenheter. I området ska också byggas en konferens- och hotellbyggnad av Restaurantholmen Rösunda AB.

De har dock avbrutit bygget bland annat efter en pengatvist med JM, som är totalentreprenör för området. Den tvisten ligger i skiljenämnden.

Vid sidan av den ekonomiska tvisten, där Håkan Carlsson, styrelseordförande i Rösunda AB, anser att JM har saltat fakturor och tagit betalt för jobb som inte utförts, något som avvisas av JM, anmäls nu byggbolaget tillsammans med Nacka kommun för brott mot miljöbalken.

– Vi kan konstatera att de inte har följt den miljökonsekvensbeskrivning som finns vad gäller dagvattenhanteringen bland annat. Detta har vi stämt av med expertis från Chalmers. Nu har vi bett miljöåklagaren att utreda rätt och fel, säger Håkan Carlsson.

Han ser risker för att sötvattnet på Restaurantholmen förstörs till men för vegetationen.

Martin Asp, projektansvarig för JM:s bygge på Restaurantholmen, tillbakavisar kritiken och anser att Rösunda AB ägnar sig åt smutskastning.

– Vi har utfört arbetet i linje med miljöbalken. Vår uppfattning är att Rösunda saknar betalningsförmåga, säger han till Dagens Nyheter.

Byggindustrin har ännu inte lyckats nå Martin Asp.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.