Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Kartellavslöjandet ledde till rationaliseringar för NCC

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Kartellavslöjandet skakade om NCC. I Linköping försvann flera tidigare nyckelpersoner från företaget. In kom många nyanställda som fick börja om från grunden.

-Det har helt klart varit en tuff resa men den har stärkt oss mot omgivningen, även i övriga regioner, säger Krister Andersson, regionchef för NCC Roads.

Eddie Jakobsson, den tidigare chefen och enligt egen uppgift koordinator i kartellverksamheten, startade nytt asfaltsverk och tog med sig sex tjänstemän från NCC. Totalt var NCC tvungna att ersätta åtta-tio tjänstemän. Håkan Carlevi fick den tuffa uppgiften att ta över och leda verksamheten det första året efter kartellen.

När sedan industri -och beläggningsavdelningarna slogs ihop tog Krister Andersson, som kom från industri, över.

-Vi har effektiviserat och varit duktiga på att använda granulerat. Samtidigt har vi skapat långsiktighet och trygghet i organisationen, säger Krister Andersson.

De interna etikdiskussioner som förts i kartellens efterdyningar har gynnat företaget. Avslöjandet har också lett till rationaliseringar. Krister Andersson berättar att de i dag använder 15 procent granulat, det vill säga återvunnen bitumen i verksamheten. På det sättet spar man bitumen och därmed mycket pengar.

-Det var tack vare kartellen som vi fick igång det arbetet.
I dag är NCC i Linköping ett företag som vilket som helst.

Sysselsättningen är på ungefär samma nivå som tidigare.

NCC är det enda av de åtalade bolagen som medgivit att kartellen ägt rum. Fast medan åtalet siktar in sig på att brottsligheten varit en del av företagskulturen anser NCC att det är ett tilltag av enskilda och att de inte bara lurat kunder utan också NCC.

Därför har irritationen varit stor över det sätt som saken framställts på i media där avslöjarens uppgifter tagits för sanning.

-Vi tycker att de som låg bakom kartellen har glorifierats. Det har varit en fokusering på NCC men allting var relaterat till den personen som nu konkurrerar med oss, säger Krister Andersson.

Som om det inte vore nog har NCC snuvats på kontraktet med Linköpings kommun.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.