Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Kartellböter för Skanska och NCC

Publicerad: 15 mars 2019, 13:00

Både NCC och Skanska kan komma att betala skadestånd för medverkan i den finska asfaltskartellen, slår en EU-dom fast. Detta trots att kartellen pågick före de båda byggjättarna tog över verksamheten i de inblandade finska bolagen.


I Finland pågick mellan åren 1994 och 2002 en asfaltskartell där där sju bolag samarbetade kring pris och anbud. Sedan dess har Skanska och NCC tagit över verksamheterna i de inblandade bolagen Sata-Asfaltti, Interasfaltti och Asfalttineliö.

Skanska och NCC har tillsammans med Lemminkäinen tidigare dömts till böter på sammanlagt över 800 miljoner kronor efter en dom i Finlands högsta förvaltningsdomstol 2009.

Nu har en ny dom i EU-domstolen öppnat upp även för privata skadeståndskrav från kunder eller leverantörer som utsatts i kartellen.

"I en sådan situation, (...) där alla aktierna i de bolag som har deltagit i en kartell (...) har förvärvats av andra bolag, vilka upplöst de förstnämnda bolagen och fortsatt deras affärsverksamhet, är det de förvärvande bolagen som är ansvariga för den skada som kartellen har orsakat", lyder domen, som citeras i Dagens Industri.

Denna fråga har det rått oenighet om i olika finska instanser. Till Dagens Industri meddelar NCC att ärendet nu skickas tillbaka till Högsta domstolen i Finland.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.