söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Kommun får rätt till egna entreprenader

Publicerad: 15 februari 2016, 12:54

Borås stad tillåts fortsätta med egen entreprenadverksamhet. Foto: Anton Djurberg

Kommunen i Borås fick rätt i marknadsdomstolen. De är inte förbjudna att bedriva anläggnings- och entreprenadverksamhet.

Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketBorås


I dag meddelades domen i marknadsdomstolen. Den slår fast att servicekontorets entreprenadverksamhet i Borås stad inte snedvrider konkurrensen.

– Det är ett viktigt besked att marknadsdomstolen delar kommunens uppfattning. För Boråsarna är servicekontoret en värdefull resurs för att kunna pressa priserna och hålla en fortsatt hög kvalitet, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Borås stad beskriver i ett pressmeddelande hur Konkurrensverket inledde sin granskning av kommunens entreprenadverksamhet 2010 och anmälde verksamheten till Stockholms tingsrätt. Ärendet handlade bland annat om kommunen hade rätt att erbjuda snöröjning och halkbekämpning till fastighetsägare. Konkurrensverket yrkade i sin stämningsansökan att servicekontoret i Borås skulle förbjudas att bedriva anläggnings- och entreprenadverksamhet på grund av risk för snedvriden konkurrens. När Stockholms tingsrätt år 2014 gick på Konkurrensverkets linje i en dom överklagade Borås stad till marknadsdomstolen. Men när marknadsdomstolen nu sagt sitt ändras tidigare beslut och kommunen får fortsätta med sin entreprenadverksamhet.

– Det skönt att kunna lägga denna arbetsamma och kostnadskrävande process bakom sig. Nu kan vi fokusera på att utföra de kommunala entreprenaduppdragen på så effektivt sätt som möjligt samtidigt som konkurrenterna vet vilka spelregler som gäller, säger Lars-Olof Danielsson, stadsjurist.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev