Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

"Kommunerna bryter mot LOU"

Publicerad: 7 februari 2013, 08:03

Små byggare missgynnas. Lagen om offentlig upphandling åsidosättas. Konkurrensen snedvrids. Skattebetalarna förlorar. Det blir konsekvenserna när kommuner kräver bankgaranti i stället för fullgörandeförsäkring, hävdar Bostadsgaranti och försäkringsmäkleriet Brim.


I Byggindustrin 37/2012 berättade vi att flera kommuner i Västsverige föredrar bankgaranti framför fullgörandegaranti. Bankgaranti medför att små och medelstora byggföretag måsta lämna motsäkerhet som motsvarar upp till 100 procent av garantibeloppet.

– Det binder en del av företagets kreditutrymme och företaget kan få lägre checkräkningskredit. Det blir svårare att utveckla företaget. Stora bolag kan ställa upp eget kapital men för de mindre blir det här ett problem. På så sätt snedvrids konkurrensen, säger Kjell Jutehammar, skadechef på Bostadsgaranti.

Dessutom gör kravet på motsäkerhet att det blir mer omständligt att ta fram en bankgaranti, enligt Kjell Jutehammar.

I lagen om offentlig upphandling, LOU, står det att ”upphandlande myndigheter skall behandla leverantörer på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt samt genomföra upphandlingar på ett öppet sätt. Vid upphandlingar skall vidare principerna om ömsesidigt erkännande och proportionalitet iakttas.”

– Det innebär att den kommun som kräver bankgaranti och inte godkänner fullgörandeförsäkring bryter mot LOU, säger Rikard Öijermark på Brim.

Han uppskattar att marknaden för fullgörandeförsäkring är värd omkring 200 miljoner kronor och att fullgörandeförsäkringen motsvarar omkring 1 promille av kontraktssumman i ett bygge.

– Framför allt drabbas kommunerna och skattebetalarna när anbuden blir färre till följd av att kommunerna väljer bort fullgörandeförsäkring, säger Rikard Öijermark.

Han säger att fullgörandeförsäkring ger minst lika bra skydd som bankgarnti.

Kjell Jutehammar säger att bankgarantier i vissa fall bara gäller fram till datum för slutbesiktning medan fullgörandeförsäkring alltid täcker in de anmärkningar som görs vid slutbesiktningen.

I Byggindustrin 37/2012 sa Göran Thorson, projektledare på fastighetsfunktionen i Härryda kommun, att fullgörandeförsäkringar ofta innehåller undantag och finstilta villkor, till exempel att skyddet inte gäller för markarbeten.

– Det är förtydliganden som minskar risken för tvister. I en bankgaranti är det däremot mycket som är oreglerat. När det gäller markarbeten innehåller våra fullgörandeförsäkringar aldrig några undantag, säger Kjell Jutehammar.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.