Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Konkurrensverket stämmer Borås

Publicerad: 25 januari 2012, 08:16

Det kommunala Servicekontoret har fått hård kritik för att konkurrera med privata anläggningsföretag.


Konkurrensverket stämmer Borås kommun för brott mot kommunallagen och konkurrensreglerna. Konkurrensverket vänder sig emot den verksamhet med mark- och anläggningsentreprenader som det kommunala Servicekontoret bedriver.

Konkurrensverket har lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt och begär att domstolen förbjuder Servicekontoret i Borås att sälja mark- och anläggningsentreprenader till andra än den egna kommunen. Om Borås inte följer domstolens beslut vill verket att kommunen tvingas att betala 3 miljoner kronor i vite.

Hans Arvidsson på Sveriges Byggindustrier, BI, i Västra Götaland berättade i Byggindustrin 2.11 att alla företag inom anläggningsbranschen i Borås är drabbade. Enligt honom handlar det om en marknad på omkring 250 miljoner kronor per år som de privata aktörerna går miste om.

Sveriges Byggindustrier, BI, anmälde Borås kommun till Konkurrensverket i maj 2010. Enligt BI ägnar sig Borås kommun åt ”prisdumpande verksamhet” som ”omöjliggör en fungerande marknad”.

– Vi går nu till domstol för att tydliggöra reglerna och stoppa kommunen från att driva verksamhet som är negativ för konkurrensen, för småföretagande och i slutänden för konsumenterna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Konkurrensverket skriver att en kommunal förvaltning finansieras med skattemedel och kan inte gå i konkurs. Servicekontoret i Borås får direkttilldelade uppdrag från kommunen och är inte lika säsongs- och konjunkturberoende som privata företag, skriver verket.

Konkurrensverket använder sig av en lag som gäller sedan början av 2010. Sedan tidigare ligger tre liknande fall i väntan på avgörande i Stockholms tingsrätt.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News