tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Konkurrensverket utreder konkurrens inom byggmaterial

Publicerad: 17 april 2020, 13:21

Byggkostnaderna har ökat snabbt under ett antal år och byggmaterial har stått för nära hälften av ökningen. Nu ska byggmaterialbranschen utredas av Konkurrensverket.


Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Regeringens uppdrag till Konurrensverket innebär att myndigheten ska kartlägga och analysera de branscher inom byggmaterialindustrin som är av strategisk betydelse för bostadsbyggandet. Det gäller marknadskoncentration, prisbildning, vertikal integrering, internationell integrering, köpar- och säljarmakt samt val av byggmaterial.

LÄS ÄVEN: Hemliga rabatter och bonusar ger dyrare byggen: ”Många som lever gott på stor efterfrågan”

Den snabba ökningen av kostnaderna för byggmaterial indikerar att det kan finnas konkurrensproblem enligt Konkurrensverket.

– En väl fungerande byggsektor är en viktig del i samhället och våra tidigare undersökningar visar att byggsektorn är ett område där det behövs mer kunskap. Inom byggmaterialindustrin finns många branscher som påverkar bostadsbyggandet och därför är det viktigt att vi nu får möjlighet att göra en noggrann kartläggning av de här branscherna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Inom ramen för uppdraget ska Konkurrensverket bland annat genomföra en internationell utblick för att kartlägga hur konkurrensmyndigheter i andra länder arbetar med konkurrensrättsliga frågor inom byggmaterialindustrin. Konkurrensverket ska också analysera på vilket sätt standarder och krav på märkning och certifiering har påverkat konkurrensen.

Myndighetens uppdrag ska redovisas till regeringen senast 21 december 2021. Då ska man, om det finns behov, lämna förslag på åtgärder som förbättrar konkurrensen i byggmaterialindustrin.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev