Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

KONKURSER: Ekobrotten fortsätter efter avslöjande

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON
& TOMAS ÄNGSHAMMAR

Systematiska ekobrott ligger bakom minst hälften av byggkonkurserna i Stockholm.
Det avslöjade vi förra veckan, en nyhet som fick stort genomslag. Ekot tog upp nyheten på fredagsmorgonen och sedan följde flera medier efter.

Nu kan vi visa hur den grova ekonomiska brottsligheten i branschen fortsätter. Antalet konkurser i Stockholm har ökat - trots den goda konjunkturen. Vår granskning av drygt 200 byggkonkurser
visade att bakom dem fanns ofta luftfakturor för att täcka upp svartjobb och bluffbolag som sattes i konkurs med målvakter i styrelsen.

- Vi har sett att det går till på det här sättet men samtidigt ser vi bara vårt område. Fast visst har jag reagerat på att jag sett väldigt många sådana här bolag på kort tid, säger Thomas Saltin, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, som utreder en ny större svartjobbshärva (se separat artikel).

Vi gjorde en ny, betydligt mindre, granskning. Den visar att ett byggföretag i Stockholm går i konkurs varje dag. Nio byggföretag har gått i konkurs under de nio första dagarna i november.
Fem av bolagen var försatta i likvidation före konkursen. Det innebär att Bolagsverket utser en person att förvalta bolaget eftersom de inte fullgjort sina skyldigheter. Det kan röra sig om att de inte lämnat in årsredovisning, att styrelsen inte är fulltalig/behörig eller att kvalificerad revisor saknas. Är bolaget på obestånd med skulder större än tillgångarna ansöker likvidatorn om konkurs.

I två av konkurserna förnekar styrelseledamöterna att de är företrädare för bolagen.
Två av bolagen har styrelser med 16 konkurser vardera bakom sig.
Inte i något fall har bolagens företrädare infunnit sig i rätten för en regelrätt konkursförhandling.
I ett enda fall har bolagets företrädare medgett konkursen.

Uppskattningen att brott ligger bakom minst hälften av byggkonkurserna kan vara i underkant. Det var också så en del kommenterade vår granskning av 212 konkurser.

- Det har alltid varit hög brottslighet i byggbranschen. Det finns de som tror att den ligger på 75-80 procent och det är nog inte för lågt, säger Hans
Ivarsson, Byggettan.BYGGKONKURSER I STOCKHOLMS LÄN, 1-9 NOVEMBER 2005

Frekvens Entreprenad AB i likvidation: AB i likvidation:
Konkursbeslut efter egen ansökan av likvidatorn. Styrelsen var inte fulltalig och kvalificerad revisor saknades.
Accantus Bygg AB:
Konkursbeslut efter ansökan från staten via kronofogden. Bolagsföreträdarna infann sig inte i rätten vid konkursförhandlingarna. Ny styrelse anmäldes strax före konkursen men den nye ledamoten uppger att han tackat nej till uppdraget.
Rosty Bygg & Akustik AB i likvidation:
Konkursansökan fanns tidigare från staten på grund av obetalda skatter och avgifter men innan den behandlats försattes bolaget i likvidation. Försattes i konkurs efter egen ansökan från likvidatorn. Tidigare styrelsen har nio konkurser.
Södra Stockholms Bygg & Konsult AB:
Kronofogden ansökte om konkurs på grund av skulder till staten för skatter och avgifter. Bolagets
företrädare medgav konkursen.
IMG Bygg & Service AB:
Kronofogden ansökte om konkurs på grund av skulder till staten för skatter och avgifter.
Styrelseledamoten inte funnen. Styrelsen byttes ut strax innan konkursen.
Hunga Bygg & Mark:
Konkursbeslut efter ansökan från banken för obetalda lån på drygt tre miljoner kronor. Bolagsföreträdarna infann sig inte i rätten vid konkursförhandlingarna. Styrelsen har 16 tidigare konkurser.
A.R. Entreprenad Åkeri AB i likvidation:
Konkursbeslut efter egen ansökan från likvidatorn.
Likvidation på grund av att man inte anmält delgivningsmottagare.
Styrelsen, som är bosatt utomlands, har 16 tidigare konkurser.
Vicosia AB i likvidation:
Kronofogden ansökte om konkurs på grund av skulder till staten för skatter och avgifter om knappt 11 000 kronor. Likvidatorn medgav konkursen eftersom tillgångar saknades.
Svensk Bygg & Konsult i Stockholm AB i likvidation:
Likvidatorn ansökte om konkurs på grund av obestånd. Bolaget försattes i likvidation på grund av obehörig styrelse och icke inlämnad årsredovisning.
Den nya styrelsen motsätter sig uppgiften att de skulle vara företrädare för bolaget.
Sökande är också byggföretag i Skåne där de hävdar att bolaget verkat.

Ovanstående är en genomgång av samtliga byggföretag i Stockholm som gått i konkurs 1-9 november. Vi vet inte om brott ligger bakom de enskilda konkurserna. En likvidator tillsätts av Bolagsverket för att förvalta bolaget om de inte skött sina bokföringsmässiga skyldigheter, som att lämna in årsredovisning, om styrelse ej är fulltalig eller om kvalificerad revisor saknas.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.