Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Korruption och mutor - Schultz nystar i härvan

Publicerad: 4 februari 2011, 11:55

Skriv en policy om mutor! Alla byggföretag borde omedelbart skriva ner sina riktlinjer om vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Man kan tacka ja till en bricklunch men snart därefter är gränsen passerad.


Det säger Nils-Eric Schultz, sedan våren 2010 känd som åklagaren i Göteborgshärvan. Tisdagen den 18 januari väckte han det första åtalet: Olle Lundgren, tidigare vd för kommunägda Egnahemsbolaget, står åtalad för grovt mutbrott.

Under 2003, då han hade en chefsbefattning på det stora kommunala bostadsbolaget Poseidon, tog han enligt åtalet emot stora mängder tegel från det tyska företaget Wienerberger. Teglet ska ha varit en gåva som användes när Olle Lundgrens villa byggdes.

– Jag tror att det kan bli rättegång inom någon månad. Det här fallet är solklart och rättegången bör vara avklarad på en förmiddag, säger Nils-Eric Schultz när han tar emot på sitt kontor på Riksenheten mot korruption på Kungsholmen i Stockholm.

Ingen på företaget Wienerberger åtalas för bestickning. Förklaringen är att brottsrubriceringen grov bestickning inte fanns 2003 då händelsen inträffade. Brottet bestickning, alltså inte grov bestickning, preskriberas efter fem år.
Sammanlagt väntas minst tio åtal med anledning av misstänkt korruption i kommunala förvaltningar och bolag i Göteborg.

För närvarande är närmare 20 personer misstänkta för brott.

– Det blir säkert sammanlagt ett 30-tal personer som vi kommer att ha som misstänkta i utredningen, säger Nils-Eric Schultz.

Han säger att det som nu rullas upp i Göteborg skulle kunna hända var som helst i Sverige.

– Tjänstemännen i Stockholms stadshus ska inte tro att de är mindre mutbara än sina kolleger i Göteborg.

Samtidigt har det visat sig att flera av de inblandade är släkt med varandra eller har andra kopplingar.

– Göteborg är inte någon särskilt stor stad, säger Nils-Eric Schultz.

Alla de som hittills är misstänkta i denna härva av korruption är män. Det är gamla trotjänare på chefsposter på kommunala förvaltningar och bolag och på andra sidan är det chefer hos leverantörer inom byggsektorn. Genomgående är de 50 plus.

– Det är män som gått ut och tar en öl tillsammans när de har kommit överens i en upphandling. Snart går de också på fotboll tillsammans, fotbollsintresset är stort i Göteborg. Det är leverantören som ordnar biljetterna. Kanske finns det en vip-loge. De blir "Kalle" och "Nisse" med varandra; och snart börjar man hjälpa varandra.

– Det kanske börjar med att tjänstemannen på kommunen ska bygga nytt kök och bara ber om ett gott råd. Hans vän, leverantören, kanske svarar att "det fixar vi åt dig". Och så är bollen i rullning.

Ibland har nästan hela hus blivit byggda på det sättet. Fakturorna går till kommunen och kan handla om snöröjning och städning på stränder. Det kan stå en totalsumma på 752 000 kronor på en faktura. Det är en summa på kanske 37 000 kronor som verkar underlig men ingen klagar eftersom det kännas konstigt använda en granskande blick när fakturan kommer från någon som man känner personligen.

– Om dessa fakturor hade varit korrekta hade det inte funnits någon snö över huvud taget på gatorna i Göteborg och det hade inte funnits minsta skräp på någon strand. Hur har internredovisningen inom kommunen fungerat?
Nils-Eric Schultz buskiga ögonbryn dras samman:

– De som lider skada är skattebetalarna och hyresgästerna i kommunala bostadsbolag!

Nils-Eric Schultz vill att kommunerna låter utomstående granskare göra stickprov för att kontrollera redovisningen.

– Det finns alltid en risk när gamla trotjänare som känner varandra väl också ska granska varandra.

Därför vore det också bra om tjänstemän i kommunerna bytte jobb då och då, så att de inte kan odla korrumperande relationer med leverantörer.

– Och så behövs en bättre könsfördelning. Kvinnor deltar inte den här kulturen. De är dessutom oftast bättre på att sköta ekonomi, hemma hos oss är det min fru som betalar räkningarna.

Nils-Eric Schultz tycker att företag och myndigheter ska informera sina anställda om vad som gäller kring gåvor, mutor och bestickning. Varje byggföretag ska ha en skriven policy som alla känner till.

– Och kommunerna ska svartlista företag om man misstänker korruption.
Nils-Eric Schultz tycker att vi i Sverige har en felaktig bild av vårt land som ett fredat hörn i världen.

– Vi säger "Det händer inte här". Men i modern tid har en statsminister och en utrikesminister mördats i Sverige. På samma sätt kan vi konstatera att korruption inte är något som bara försiggår i Latinamerika utan också här.

Och Nils-Eric Schultz tror inte att korruption är ett nytt fenomen i Sverige.

– Men att flera fall av misstänkt korruption nu utreds i Sverige kan vara ett sundhetstecken, vi ser det vi inte har velat eller vågat se tidigare.

Åtta personer kring Nils-Eric Schultz
Totalt arbetar nio personer med utredningen. I gruppen ingår sex utredare från Göteborgspolisen.

– De känner starkt för det här arbetet, de vill inte ha korruption i sin egen stad.

I gruppen ingår också en ekonom från Riksenheten mot korruption och en extra åklagare från Göteborg. Och så ingår Nils-Eric Schultz själv som leder arbetet.

– Det här är en unik satsning, jag känner mig privilegierad som har fått så här mycket duktigt folk för det här arbetet. Men samtidigt innebär det att annat viktigt arbete får stå tillbaka.

Själv veckopendlar Nils-Eric Schultz mellan Stockholm, där hans ordinarie arbetsplats finns, och Göteborg.

I januari fick Nils-Eric Schultz också en stor utredning som handlar om att stora lastbilstillverkare, däribland Scania, skulle ha brutit mot FN:s sanktioner mot Irak.

– Jag har mycket att göra men jag gillar mitt jobb, säger Nils-Eric Schultz.

En skilsmässa och ett brev
Göteborgshärvan började rullas upp i april 2010 då svt:s Uppdrag granskning visade hur centralt placerade tjänstemän i Göteborgs kommun hade gjort privata affärer med Stefan Allbäck Byggnads AB. Därefter har muthärvan i Göteborg fortsatt att växa.

– Jag var förvarnad om att tv-programmet skulle sändas och därför kunde vi snabbt komma igång med vårt utredningsarbete. Utredningen fick snabbt en omfattning som vi inte var beredda på, säger Nils-Eric Schultz.

Lena Larsson heter den kvinna som först kämpade förgäves för att avslöja den kommunala korruptionen i Göteborg. För tre år sedan skilde hon sig från en numera pensionerad tjänsteman på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Lena Larsson köpte ut sin exmake från parets fritidshus på Tjörn. Men när hon gick igenom olika fakturor från Stefan Allbäck Byggnads AB fick hon dem inte att stämma. Lena Larsson misstänkte ett förhållande präglat av korrupta tjänster och gentjänster mellan hennes exmake och Stefan Allbäck.

Lena Larssons man hade för kommunens räkning lagt ut arbeten för flera miljoner kronor på Stefan Allbäck Byggnads AB. Och byggföretaget utförde arbeten åt Lena Larssons man. Det fristående garaget vid fritidshuset på Tjörn har blivit riksbekant. Och det handlade inte bara om byggnadsarbeten, bilder från resorna till Stefan Allbäcks hus på franska Rivieran har visats åtskilliga gånger i tv och tidningar.

– Lena Larsson skrev både till kommunen och till polisen men ingen reagerade förrän Uppdrag granskning berättade om de märkliga affärerna, berättar Nils-Eric Schultz.

Tio förundersökningar
• Poseidon. Fyra förundersökningar som kan leda till tal för förskingring, mutbrott och bestickning pågår kring det kommunala bostadsbolaget Poseidon och en elinstallatör.

• Idrotts- och föreningsförvaltningen. Två förundersökningar pågår gällande bland annat grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman. Här finns Stefan Allbäck Byggnads AB vars tidigare ägare, Stefan Allbäck, är misstänkt för grov bestickning.

•Egnahemsbolaget. Förre vd:n Olle Lundgren är åtalad för grovt mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.

• Hjällbostaden. I den här utredningen finns den så kallade Peabmannen. Falska fakturor ska ha gått från ett privat företag till det kommunala bostadsbolaget Hjällbobostaden via Peab.

• Familjebostäder. Mutor och saltade fakturor ingår i en undersökning med kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i centrum. Även här finns Stefan Allbäck med. De saltade fakturorna gäller bland annat renoveringar i kvarteret Standaret i stadsdelen Majorna, som närmast har blivit en symbol för hela Göteborgshärvan. Vindsutrymmena i kvarteret skulle renoveras men arbetena var inte alls så omfattande som det anges i fakturorna.
• Göteborg Energi. En anställd i ledande position ska ha tagit emot betalning från en leverantör. Det var också på Göteborg Energi som en hög chef efterforskade vem som hade läckt till pressen.

Två parter – givande och tagande
It takes two to tango är en vanlig filmfras. I korruption krävs också två parter, en som mutar och en som blir mutad. Den som mutar gör sig skyldig till bestickning. Eftersom termen känns ålderdomlig och främmande för många är det troligt att den kommer att ändras framöver.

Brotten speglar varandra. En givare gör sig skyldig till bestickning som kan vara grov bestickning. På andra sidan finns mottagaren som gör sig skyldig till mutbrott, som också kan vara grovt.

Givaren kan också göra sig skyldig till bedrägeri, som kan vara grovt brott. Alternativt kan givaren göra sig skyldig till medhjälp till trolöshet mot huvudman. På andra sidan finns då en mottagare som gör sig skyldig till trolöshet mot huvudman.

Kort om Nils-Eric Schultz
Nils-Eric Schultz kommer från Bjärred i Skåne.

Han är gift och har två barn och tre barnbarn. Han bor söder om Stockholm. Han blev åklagare 1977. Sedan 2004 arbetar han på Riksenheten mot korruption.

Han gillar att spela tennis och badminton. Men viktigaste fritidsintresset är barnbarnen.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.