Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Krav på upphandlingsböter mot Stockholms stad

Publicerad: 18 november 2015, 14:44

Stockholms stad krävs på 100 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling. Det handlar om inköp av bullerskydd vid en idrottsplats. Konkurrensverket kräver nu att Förvaltningsrätten i Stockholm ska döma ut beloppet.


När Stockholms stad skulle köpa in bullerskydd vid Kärrtorps idrottsplats för ett kontraktsvärde på 1 115 000 kronor valde kommunen att anlita en annan leverantör för köp av bullerskydd trots att det fanns ett gällande ramavtal om byggarbete. Avtalet med den leverantören föregicks inte av något annonserat förfarande. Därmed blev avtalet en otillåten direktupphandling.

Kontraktet gäller ett bullerskydd vid Kärrtops idrottsplats, och kontraktsvärdet är på 1 115 000 kronor. Nu går Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att kommunen ska dömas att betala 100 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift till följd av den otillåtna direktupphandlingen.

– Om en affär görs upp utan att flera företag fått möjlighet att lägga anbud ökar risken att det inte är det mest förmånliga avtalet som sluts. Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna. Att inte använda upphandlade ramavtal sänder dessutom felaktiga signaler inför kommande avtalsperioder, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett uttalande.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.