Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Kungsörnen går före nytt bygge

Publicerad: 16 februari 2015, 12:55

Kungsörnen har endast cirka 700 revir i Sverige och är upptagen på Rödlistan.

Foto: Juan Iacruz

Det är viktigare att skydda Kungsörnens revir i Skovdalen än att bygga ut skidanläggningen. Det beskedet ger nu mark- och miljööverdomstolen som avslår Örndalen Exploaterings ansökan om dispens från artskyddsförordningen.


Ämnen i artikeln:

Mark- och miljödomstolenMark- och miljööverdomstolenÖrndalen Exploatering

Örndalen Exploatering fick 2013 dispens från artskyddsförordningen för att få bygga i ett Kungsörnsrevir i Skovdalen i Härjedalens kommun. Dispensen beviljades av från Länsstyrelsen i Jämtland. Byggplanerna omfattar en skid- och turistanläggning med liftar och cirka 7 000 bäddar.

Men dispensen överklagades till mark- och miljödomstolen i Östersund och så småningom även till mark- och miljööverdomstolen. Båda instanser avslår ansökan om dispens.

Båda domarna konstaterar att Örndalen Exploaterings planer inte har ett överskuggande allmänintresse som väger tyngre än behovet att skydda Kungsörnen. Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att anläggningen skulle innebära ett avsiktligt störande av kungsörnarna.

Kungsörnen har endast cirka 700 revir i Sverige och är upptagen på Rödlistan.

Läs hela domen

Här kan du läsa domen från mark- och miljööverdomstolen i sin helhet.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.