Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Landsting pressar på för att stoppa svartjobb

Publicerad: 31 maj 2018, 04:00

Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Stockholms läns landsting vill komma vidare i arbetet för att stoppa svartjobb på sina byggen.Under de kommande fem åren har Stockholms läns landstings fastighetsbolag Locum byggprojekt värda 15 miljarder kronor. Men svartjobb förekommer, något som landstinget blev extra varse 2017 då svartjobb upptäcktes både på NKS och vid bygget av Södertälje sjukhus.

– Vår verksamhet bedrivs av skattemedel, då ska pengarna inte gå till illegal verksamhet, säger Paul Lindquist (M), fastighetslandstingsråd i Stockholm.

För att motverka detta bjöd Locum därför in de huvudentreprenörer som de kontrakterat för de stora entreprenaderna till ett gemensamt möte.

– De sade att det var första gången som de blev inbjudna att tillsammans få sitta ner och prata om detta. Vi hade en mycket bra diskussion och kom fram till en hel del idéer, vi var på samma våglängd, säger Paul Lindquist.

Stora bolag representerade

Inbjudna företag, berättar han var Peab, Skanska, NCC, Veidekke, Arcona, Hent och In3prenör.

– De var representerade på företagsledningsnivå och sådant som kom fram var bland annat att de vill att vi som beställare ska bli ännu tydligare i vår kravställning till dem. Om beställaren är tydlig i upphandlingsskedet blir det lättare att konkurrera på lika villkor, säger Paul Lindquist.

Andra synpunkter som kom fram enligt honom var att det behövs en bättre kontroll av ID06 och mer resurser åt Skatteverket så att de ska kunna genomföra fler kontroller.

– Vare sig beställaren eller entreprenören har myndighetens rätt att gå in och kontrollera i alla sammanhang. Vi efterlyste därför även en större samverkan mellan till exempel Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Arbetsförmedlingen för att kunna nå längre. Och att överväga en del ändringar av lagstiftning för att myndigheter ska kunna hantera känsliga uppgifter och få dela dem med varandra för att stävja skattefusk.

Har landstinget vidtagit några egna åtgärder för att stoppa svartjobben?

– Efter incidenterna förra året ställde vi krav på Skanska att reda ut vad som hänt på NKS. Där var det Skatteverket som upptäckte svartjobb. På Södertälje sjukhus upptäcktes svartjobb i samband med en arbetsplatsolycka. Efter båda händelserna beslutade vi om att genomföra oanmälda kontroller på alla våra projekt vid två tillfällen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev