Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Långa domar för skattebrott

Publicerad: 16 juli 2008, 14:38

Det blev fängelsedomar för tre av fyra i ett omfattande skattebrottmål i Västerås med bakgrund i byggbranschen när domen föll idag, onsdag. En åtalad friades helt.


Kammaråklagare Per Hedman hade yrkat på fem års fängelse och sju års yrkesförbud för huvudmannen. Domarna för de tre som fälldes löd på mellan ett och fyra år. Hedman kommer nu att ta ställning till om han ska överklaga domen

Bakgrunden till rättegången är att ett Västeråsföretag under flera år fungerat som underentreprenör på byggen över stora delar av Sverige. Tingsrätten anser att det finns bevis för falska fakturor minst 15 miljoner kronor.

Västeråsföretaget påstod att andra företag anlitats att utföra byggnads- och anläggningsarbetena. Domstolen ansåg att självt utfört uppdragen med egen, svart arbetskraft. Transaktionerna har sedan dolkts i bokföringen med falska fakturor med andra företag.

Det var företagets revisor som upptäckte oegentligheter och gjorde en polisanmälan.

Huvudmannen, en 55-årig västeråsare med lång erfarenhet från flera ledande poster på olika företag, fick fyra års fängelse för bland annat grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bedrägeri.

En 36-årig västeråsare fick ett år och nio månaders fängelse för bland annat grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott. Mannen har även lurat försäkringskassan på betydande belopp.


En 24-årig man från Västmanlands län fick ett års fängelse för medhjälp till de båda brotten grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Tingsrätten friar en 30-årig västeråsare.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev