Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Larm om fusk när asbest rivs

Publicerad: 29 Februari 2012, 08:23

Destroy Rebuilding vill slå undan fötterna på oseriösa rivningsentreprenörer genom att införa certifiering för allt rivningsarbete.


Beställare av rivningstjänster – byggherrar och byggföretag – struntar i kvalitet, miljöhantering och säkerhet. De går efter lägsta pris, punkt slut – även om anbudet är orealistiskt lågt.

Det hävdar Tony Stigmanslid på Destroy Rebuilding Company. Han sitter i styrelsen för Riv- och saneringsentreprenörerna.

Tony Stigmanslid ger ett färskt exempel. Det handlar om ombyggnad av ett stort kontor i centrala Stockholm. Hela huset är fullt av asbest. Enligt Tony Stigmanslids kalkyl tar arbetena – om de utförs enligt reglerna för asbestsanering (AFS 2006:01) – en viss tid per kvadratmeter som är svårt att pressa. Det är, menar han, minimum om man inte har tur och lyckas få in maskiner på rätt ställen. Då kan det på begränsade ställen gå något fortare.

När anbuden kom in låg fem anbudsgivare på en nivå mellan 3,0 och 3,7 miljoner kronor. Destroy lade sig på 3,4 miljoner kronor. Men den sjätte anbudsgivaren fick jobbet för 2,6 miljoner.

– Då är frågan, vilket ansvar har beställaren? Vi pratar om asbest. Bryr de sig om riskerna eller handlar det bara om pengar? Och det här är inte bara ett Stockholmsproblem. Det är likadant i hela landet, säger Tony Stigmanslid.

Nu vill han att branschen tar sig i kragen och startar en central utbildning som ger den enskilde rivaren en certifierad kompetens.

– Om inte arbetsgivarna och Byggnads nappar på det här så är vi på Destroy beredda att starta en egen utbildning, förslagsvis på två veckor. Det kan inte fortsätta som det gör i dag. Det dyker upp oseriösa företag som erbjuder löjligt låga anbud som vi vet inte ens är i närheten av att kunna hålla, om arbetena utförs enligt regelboken. Det tragiska är att även storbolagen som Skanska och Peab faller för det här. Lagen om offentlig upphandling förstärker detta. Det är bara lägsta pris som gäller, säger Tony Stigmanslid.

Den svenska marknaden för rivningsentreprenader omsätter ungefär 3,5 miljarder kronor årligen. De största företagen är Rivners, Demcom Demolition och finländska Kuusakoski, som bland annat köpte Borrkompaniet för några år sedan.
Destroy placerar sig i mellanviktsklassen strax under de tre största med en omsättning på ungefär 60 miljoner kronor. Bolaget är verksamt i Stockholm, har ett 70-tal anställda och genererar normalt en vinstmarginal runt 4 procent.

– Vi ser oss själva som ett stabilt och seriöst lag i ”superettan”. När de större byggbolagen ska handla upp rivnings- och saneringsentreprenader vill de ha minst tre anbudsgivare. Jag får förfrågningar på i princip alla rivningsjobb av dignitet i Stockholm. Vi har hållit på med det här i snart 20 år och jag vet exakt vad kostnaderna ligger på för manskap, maskiner och containrar. Om jag lämnar ett seriöst anbud på 1 miljon kronor och jobbet går till ett företag som lagt sig på hälften av den nivån så är det något som inte stämmer, säger Tony Stigmanslid.

Han pekar på att kraven ökat radikalt under det senaste decenniet när det gäller arbetsmiljö, skydd, sanering, sortering. Det är krav som i slutänden landar i knät på byggherren/fastighetsägaren men som också ökar kraven på huvudentreprenören och på rivningsentreprenören.

– Jag har två alternativ: Anpassa mig till kraven eller skita i dem. Jag väljer att anpassa mig och lägger rättvisa anbud. Men jag kan inte slåss mot företag som lägger sig på en femtedel av de faktiska kostnaderna. Jag har framfört detta till storbyggarna. Vad tar de för ansvar? I slutänden är det bara lägsta pris som gäller, säger Tony Stigmanslid.


Oseriösa metoder

Det finns ett rigoröst regelverk för sanering men det finns företag som struntar i det.

• Det finns ett rigoröst regelverk för hur asbestsanering ska gå till. Det handlar om olika typer av skyddsutrustning och täckningar av zoner så att inte asbest frigörs och sprids. Oseriösa företag kan strunta i regelverket genom att utföra jobbet när arbetsplatsen är stängd och ingen ser vad som försiggår.

• Ett företag registrerar ett dotterbolag i exempelvis Lettland och plockar sedan över bolaget som underentreprenör baserad på låg, lettisk timlönenivå.

• Företaget struntar i fraktionering och sortering. Företaget dumpar allt avfall i skogen eller gömmer det bland andra fraktioner.

• Kontaminerade fraktioner, som kommit i kontakt med asbest, slängs som annan fraktion.
• Företaget struntar helt i säkerhetsföreskrifter som är tidsödande.
• Företaget sätter i system att använda sig av lönebidragstagare där arbetsförmedlingen står för merparten av lönen.De kräver certifiering för all rivning

Diskussionerna om utbildning och certifiering har fastnat på finansieringen.

Destroy har tillsammans med Riv & saneringsentreprenörerna lanserat idén att kräva en utbildning som certifierar allt rivningsarbete. Tony Stigmanslids styrelsekolleger i Riv- och Saneringsentreprenörerna, som ingår i Sveriges Byggindustrier, håller med i sak. Men hittills har diskussionerna fastnat i vem som ska producera och finansiera utbildningspaketen. Byggnads har hittills varit avvaktande.

– De säger att det inte behövs, att deras medlemmar lär sig det här under byggutbildningen. Det är skitsnack. Jag är själv utbildad till snickare och jag lärde mig inte att riva på skolan. Det tar ett antal år att bli riktigt duktig på det här. Det är dessutom en väldigt farlig bransch om man inte vet vad man sysslar med, säger Tony Stigmanslid.

– Certifiering skulle innebära att de oseriösa aktörerna försvann per automatik. Två veckors utbildning är en investering som kostar i tid och pengar. Det är något som de oseriösa inte orkar med, säger Tony Stigmanslid.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.