Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Lettiska arbetare fick för låga löner

Publicerad: 11 augusti 2016, 14:43

Lettiska arbetare på ett NCC-projekt i Linköping har fått för lite betalt. Missförhållandena upptäcktes av Byggnads i juni.


Det var vid en kontroll av ett bostadsprojekt i Linköping i juni i år som Martin Blomberg, ombudsman på Byggnads Öst, uppdagade att anställa i det lettiska bolaget Sia Btk Bue som anlitats av en underentreprenör (BMGS) till huvudentreprenören NCC för att utföra stommontage inte fick kollektivavtalsenliga löner. Beställare är det kommunala bostadsbolaget Stångastaden.

– Företaget har kollektivavtal men har inte följt reglerna, berättar Martin Blomberg.

Enligt Byggnads tjänade de lettiska byggnadsarbetarna i genomsnitt mellan 60 och 80 kronor i timmen, långt under kollektivavtalsnivån. Cirka 20 yrkesarbetare berörs.

Martin Blomberg håller just nu på att undersöka hur mycket var och en av de anställda har jobbat och hur mycket de egentligen ska ha i lön.

– Det handlar om väldigt mycket pengar, säger Martin Blomberg.

Det råder också oklarheter om bolaget ska betala skatt i Sverige. Bolaget hade inte heller anmält fast driftsställe till Skatteverket.

– Efter 183 dagar kan man ha fast driftsstället och det här bolaget skulle jobba här ett år, men det får Skatteverket titta vidare på, säger Martin Blomberg.

Nu stundar en förhandling mellan Byggnads och det lettiska bolaget i början av september.

Det lettiska bolaget har jobbat i Sverige på flera projekt, bland annat ett i Norrköping, som Martin Blomberg nu ska titta vidare på.

Enligt Benny Johansson, projektledare på NCC i Östergötland, ställer NCC alltid krav på sina underentreprenörer att de ska ha gällande kollektivavtal och detta kontrolleras också.

– I händelse att vår underentreprenör handlar upp egna UE-avtal ska de se till att dessa också har gällande kollektivavtal och då ska de leva upp till det också, säger Benny Johansson.

NCC:s inköpsavdelning gör, enligt Benny Johansson, alltid en granskning av utländska bolag innan de får tillåtelse att jobba på NCC-projekt.

– Det gjordes även i det här fallet, men då upptäcktes inga felaktigheter. Vi gjorde också en genomgång av alla papper ute på byggarbetsplatsen, men det är svårt att upptäcka när någon inte gör som de säger att de gör, säger Benny Johansson.

Nu har det lettiska bolaget sagt att man ska rätta till felaktigheterna.

– Min och Byggnads förhoppning är att de ska göra det. Vi har inga juridiska kopplingar till Btk Bue och kan inte göra påtryckningar, men det kan Byggnads, säger Benny Johansson.

Yrkesarbetarna i Sia Btk Bue jobbar inte längre kvar i bolaget utan har anställts i ett annat bolag, Belstroj, som nu utför montagearbetet på bygget.

Byggnads har även kallat NCC till förhandling om att det svenska bolaget ska stryka Sia Btk Bue från underentreprenörslistan, där de står som godkända nu.

– Gör de inte rätt för sig så vill vi inte ha dem på NCC-projekt, säger Benny Johansson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.