Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Lite betalt till BTH:s borgenärer

Publicerad: 3 februari 2020, 05:00

Stadsarkivets lokaler i Liljeholmen, kvarteret Druvmusten 1, var ett nybyggnadsprojekt som BTH Bygg drev. Arkivet öppnade i våras.

Illustration: A&P Arkitektkontor AB

I våras inleddes en företagsrekonstruktion för Stockholmsbaserade byggföretaget BTH Bygg. Nu har företaget nått en ackordsuppgörelse med borgenärerna och rekonstruktionen är därmed avslutad. Men initialt var många tveksamma till att acceptera den ovanligt låga ersättningen.


Det var i maj 2019 som BTH Bygg ansökte om företagsrekonstruktion vid Solna tingsrätt. Bakgrunden var en misslyckad satsning på nyproduktion och ROT, verksamheter som man i och med rekonstruktionen ville avveckla.

Nu har rekonstruktionen avlsutats och det står klart hur mycket BTH Byggs borgenärer ska få betalt för de fordringar de har haft på bolaget.

Ackordet har fastställts genom en dom i Solna tingsrätt att samtliga fordringsägare med oprioriterade fordringar får full betalning upp till 5 000 kronor och 15 procent i betalning för överskjutande del (ett undantag är Stockholmshem, där denna procentsats bara gäller upp till 45,5 miljoner kronor – på resten av skulden får de tillbaka en procent). Detta är en lägre ackordslikvid än normalt. Det vanliga är att ackordet ligger på mellan 25 och 50 procent. Är summan lägre än 25 procent av fordringarnas belopp krävs särskilda skäl för att tingsrätten ska godkänna rekonstruktionen.

Motiveringen framgår i tingsrättens beslut som meddelades den 28 januari:
”[Rekonstruktören] Mikael Kubu anför att BTH Byggs skuld är ovanligt stor i förhållande till den rekonstruerade verksamheten. Anledningen är de stora skadestånd som följt avveckling av byggprojekt som ingåtts på felaktiga grunder. Bolaget kan därför inte finansiera ett ackord trots att den rekonstruerade verksamheten är lönsam”.

Ingen självklarhet att acceptera

Det låga ackordet har gått igenom eftersom borgenärer som representerar över 85 procent – alltså mer än de 75 procent som krävs – av de röstberättigade fordringarna ställde sig bakom förslaget. Men detta var från början ingen självklarhet.

När Lars Jernström, vd för 3J Bygg som är en av fordringsägarna, tog del av ackordsförslaget reagerade han på den låga nivån och tog kontakt med övriga fordringsägare för att motsäga sig förslaget.

– Jag fick ett massivt stöd för detta, men ju längre tid som gick och efter möten med Ackordscentralen och den investerare som kommer att betala ackordslikviden stod det klart att det var 15 procent eller konkurs som var alternativen. Då meddelade jag de övriga att jag skulle ändra mig och acceptera förslaget, säger Lars Jernström till Byggindustrin.

Förutsatt att ingen fordringsägare överklagar kommer beslutet att vinna laga kraft den 19 februari, enligt Ackordscentralen.

Det är fasadentreprenören Sehed som har gått in som ägare till BTH Bygg. I samband med detta skrotas nyproduktionsverksamheten som nästan stjälpte företaget och i stället kommer man fokusera på byggservice – en verksamhet som Sehed hittills har saknat i sitt utbud.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.