Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Brott & straff

Liten byggare stämmer Skanska

Publicerad: 20 Oktober 2011, 11:23

Skanska befinner sig i konflikt med underentreprenör om hur ett förfrågningsunderlag ska se ut och hur det ska tolkas.


Det kan vara vanskligt för en huvudentreprenör att, utan uppdelning och sortering, vidarebefordra hela förfrågningsunderlag till sina tänkta underentreprenörer.

Underentreprenören Enthavs Schakt & Entreprenad i Jönköping har nu stämt totalentreprenören Skanska eftersom de inte är överens om vad som egentligen ingick i kontraktet – ett avtal som i sig baserades på det förfrågningsunderlag som Skanska skickat vidare från sin byggherre, Landstingsfastigheter i Jönköping.

För ett par veckor sedan, i Byggindustrin 29.11, tog vår juristspalt upp just den här företeelsen, eller i alla fall ett snarlikt hypotetiskt fall. Frågan var: "Är det okej att jag som generalentreprenör direkt vidarebefordrar mejlet (med hela förfrågningsunderlaget) till alla underentreprenörer, det vill säga utan någon genomgång av handlingarna?"

Nej, blev svaret från entreprenadjuristerna på Sveriges Byggindustrier och Stockholms Byggmästareförening.

"Förfarandet strider mot en bestämmelse i AB 04 (kap 1, paragraf 2) samt AB-U 07 som reglerar att kontraktshandlingarna ska vara konsekvent uppdelade i fackområden och sinsemellan samordnade", skrev juristerna.

Men det var alltså ett hypotetiskt fall. Nu har en underentreprenör, Enthavs Schakt & Entreprenad, tagit strid i frågan.

Företaget tog sommaren 2009 hem markentreprenaden för en tillbyggnad vid Höglandssjukhuset i Eksjö – ett kontrakt värt 2,7 miljoner kronor. Byggherre var Landstingsfastigheter i Jönköping och Skanska var totalentreprenör. Som underlag till avtalet mellan Skanska och Enthavs låg byggherrens ursprungliga förfrågningsunderlag för hela totalentreprenaden.

Enthavs utgick från underlaget och en bifogad ritning.

– När vi var klara med våra markarbeten hävdade plötsligt Skanska att vi också skulle utföra invändiga rördragningar i en byggnad som inte ens fanns med i det förfrågningsunderlag vi fått, säger Göran Enthavs, vd i Enthavs Schakt & Entreprenad.

– Det ingick inte i kontraktet och det framförde vi till Skanska. Vi ville inte stoppa hela projektet så vi utförde arbetena, som var väldigt krångliga och tidsödande, sedan vi gjort en anmälan om tilläggsarbeten. Därefter har vi sammanställt kostnaderna och skickat en faktura, säger Göran Enthavs.

Fakturan är på drygt 230 000 kronor. Det beloppet har nu Enthavs stämt Skanska på. Skanska bestrider målet i sin helhet.

Skanska krävde i diskussionerna med Enthavs att arbetena skulle slutföras. Skanska hävdade att arbetena ingick i den ursprungliga entreprenaden. Skanska hävdar också att det är brukligt vid den här typen av entreprenader att även räkna med schaktning och återfyllnad för invändiga va- och elledningar i mark.

– Avtalet mellan parterna anger att det handlar om kompletta markarbeten. Det står ingenstans att markarbeten inom husliv inte skulle omfattas av kontraktet, säger Helena Knutsson, bolagsjurist på Skanska.

Advokat Andreas Hagen, Advokatfirman Inter, är ombud för Enthavs.

– Det framgår inte av vare sig förfrågningsunderlaget eller själva avtalet att Entahvs ska utföra markarbeten invändigt, säger Andreas Hagen.

– I AB 04 framgår det att ett förfrågningsunderlag ska vara konsekvent samordnat och det är också vedertaget i branschen. Anbudsgivaren ska inte behöva läsa förfrågningsunderlaget, som kan vara mycket omfattande. I den bifogade ritningen finns inga markarbeten markerade inom huslivet. Det är blankt, säger Andreas Hagen.

Det är ännu inte fastställt när målet kommer upp till förhandling vid Solna tingsrätt.

Enthavs Schakt & Entreprenad startades av Göran Enthav 1978. Bolaget har ett 30-tal anställda och omsätter 45 miljoner kronor.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.