Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Brott & straff

Markbyggare fick bakläxa om övertid

Publicerad: 7 februari 2011, 12:30

Ett anläggningsföretag i Örebro ville att de anställda skulle jobba mer på sommaren och mindre på vintern. Nu döms de i Arbetsdomstolen.


Företaget träffade ett eget avtal med 20 anställda inom markbyggnad. De anställda åtog sig att arbeta in fem timmar i veckan 25 veckor om året. Detta gällde under vår, sommar och höst. I utbyte fick de anställda kortare arbetstid under vintern, då de även gick med på att ta ut två veckors semester.

Målet från arbetsgivarens sida var att slippa säga upp personal under den tid på året då de inte kunde genomföra alla typer av markarbeten. Behovet av utökat arbete får dock inte lösas med övertid under en så pass lång period. Företaget bröt enligt Arbetsdomstolen i och med detta mot det kollektivavtal (anläggningsavtalet) som gällde under den aktuella perioden.

Förutom skadeståndet på 75 000 kronor till Byggnads ska Örebroföretaget och Sveriges Byggindustrier ersätta Byggnads för rättegångskostnader på drygt 200 000 kronor.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.